Българското национално радио е свалило предаването "Деконструкция", което се излъчваше по радио "Хоризонт", съобщи драматично водещият Петър Волгин в профила си във фейсбук. Директорът на БНР Радослав Янкулов потвърди новината пред Клуб Z и каза, че ще има официално съобщение смотивите за решението.

Именно заради липса на плурализъм в "Деконструкция" СЕМ обяви, че ще наложи санкция на БНР.

Ето какво каза Волгин в социалната мрежа:

 

Управителният съвет на Българското национално радио е свалил предаването "Деконструкция". Не се сърдя на хората там. Те ...

Posted by Петър Волгин on Monday, December 21, 2015

Петър Волгин и предаването му в ефира на "Хоризонт" бяха многократно критикувани за липсата на различни гледни точки и позиции, нещо, което е изискване в българските обществени медии - БНР и БНТ. По времето на протестите през лятото на 2013 г. Волгин остро громеше противниците на кабинета "Орешарски". Според председателя на СЕМ Георги Лозанов водищият често заемаше позиции, подкрепящи тогавашната власт.

"Законът не забранява това право на журналиста у нас – да има политическо мнение. Въпросът е, че ако този журналист работи в обществена медия, той да отстоява това мнение и го защитава в сблъсък с различни мнения, тъй като трябва да има плурализъм на позициите", отбеляза Георги Лозанов преди няколко месеца.

"Когато му кажеш, че нарушава закона, който изисква за БНР и БНТ плурализъм на гледните точки във всяко едно предаване, включително и в неговото, той ти казва – никой не може да ме спре да критикувам Европа, Америка и властта. Със същия успех може да отговори и „Не пия кафе със захар”, обясни пък председателят на СЕМ днес в интервю пред "Площад Славейков".

ГЕОРГИ ЛОЗАНОВ: ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИТЕЖАВАТ МЕДИИ

"Деконструкция" вече бе спряно веднъж временно - по време на кампанията за последните парламентарни избори. 

Волгин твърди, че никога не е подкрепял и с една дума кабинета "Орешарски", и че липса на плурализъм има в другите национални телевизии - бТВ и Нова Телевизия, които според него са отразявали протестите тенденциозно, а "протестърското говорене се превърна в официоз."