Внесената от Турция ваксина "Еувакс" е напълно безопасна за употреба и отговаря на всички изисквания за качество и безопасност на Европейския съюз и Световната здравна организация. Освен това не е предназначена за задължителния имунизационен календар и няма да бъде прилагана върху български граждани.

Така Министерството на здравеопазването отговори на продължаващите атаки срещу него заради осигурените чрез дарение от южната ни съседка 100 000 петкомпонентни ваксини за новородените у нас. Доставката се оказа един от малкото възможни варианти след като двамата основни производители отказаха да се явят на два последователни публични търга, обявявайки че не могат да осигурят нужните за страната ни количества.

Ваксина за истината

Темата днес е особено актуална, защото едновременно в няколко интернет сайта се появиха провокативни материали за "турски заигравки", "скандални доставки" и купища документи, които "издават злоупотребите" на здравния министър д-р Петър Москов. Преди ден пък беше тиражирано и изказване на самия председател на БСП Лява България Михаил Миков, който твърди, че от Турция се внася ваксина с по-високо съдържание на живак.

"Твърдението, че ваксината съдържа опасен за живота на хората живак, е абсолютно невярно и се основава върху целенасочено грешно поднесена специфична информация. Авторите се възползват от непознаването на тази материя, изискваща твърде тясно ниво на компетентност от широката публика", пише в отговор здравното ведомство.

В писмото се казва още, че всяка една от ваксините, присъстващи в задължителния имунизационен календар на българските деца, включително и внесените от Турция, е със същия състав и притежава същите разрешителни като тези, които са се прилагали през последните години в България. А фактът, че темата се подхваща от партиен лидер в разгара на дебатите за бъдещето на управлението и Реформаторския блок (след като Москов подаде оставка като заместник-председател на ДСБ и не последства водача си Радан Кънев, минал в опозиция), е очевидно свидетелство за политическия характер на атаката, твърдят от ресорното ведомство.

"След последните изявления на лидера на БСП стана абсолютно ясно, че тази атака е политическа от самото си начало и преследва партийни цели. Въпросът е свързан със сигурността, здравето и живота на българските граждани и използването му по този груб начин е безотговорно политическо поведение с възможни дългосрочни последствия върху здравето на нацията", категорично е министерството.

Екипът на министър Москов определя появилите се текстове като "квазижурналистически публикации в близки до партийни и икономически кръгове медии", без да уточнява дали ще защитава правото си със средства, различни от отворени писма до медиите.

Както Клуб Z вече писа, здравният министър сам изпрати случая с детските ваксини в прокуратурата, но все още няма информация какво е развитието по документите.

Междувременно от Българската национална телевизия официално опровергаха твърдението, че втората част от разследването за доставката на турските ваксини в предаването "Открито" с Валя Ахчиева е било свалено от ефир под натиск. Епизодът трябваше да бъде излъчен на 17 декември, но вместо него зрителите гледаха "БНТ Такси в Европа", посветено на актуалната по същото време съдебна реформа и борбата с корупцията. Според ръководството на телевизията програмата е претърпяла промени в последния момент, за да може максимално бързо зрителите да получат актуална информация, пише още в официалния отговор.

Трябва да посочим и факта, че Валя Ахчиева представи сценария на предаването вечерта на 16.12., т.е. едва ден преди излъчването. Това показва две неща:

1. Изключва възможността за цензура, тъй като решението за промяната в програмната схема беше взето два дни по-рано; с други думи, никой не може да цензурира нещо, чието съдържание не му е известно.

2. Изключва възможността БНТ да провери задълбочено изнесените от Валя Ахчиева факти и да застане зад тях като медиа. При подобно сериозно разследване това е абсолютно наложително – и напълно съответства на практиките във всяка редакция по света.

От медията посочват също, че предаването "ще бъде излъчено през м. януари, след края на празничната програма и след като премине през установените процедури за проверка на фактите и съотвествие на журналистическите стандарти".