Европейският съюз и Казахстан днес подписаха споразумение за засилено партньорство и сътрудничество,съобщи Европейската служба за външно действие. Това е първото по рода си споразумение, което ЕС сключва със страна от Централна Азия. Казахстан заедно с Беларус е част от доминирания от Русия Евразийски икономически съюз, замислен от президента Владимир Путин като бъдещата противотежест на Европейския съюз.

Подписи под документа в казахската столица Астана сложиха върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и казахският външен министър Ерлан Идрисов.

Бившата съветска република е най-богатата на минерални ресурси в пост-съветското пространство. На нейна територия е космодрумът Байконур. От разпадането на СССР през 1991 година я управлява с желязна ръка президентът Нурсултан Назърбаев (75 г.), някогашен член на съветското Политбюро, висшия политически орган на комунистическия режим.

Той често е обвиняван от международни правозащитни организации в авторитаризъм и нарушаване на човешките права. Богатствата на страната му обаче го правят "диктатор, с който може да се прави бизнес". Бившият британски премиер Тони Блеър през 2006 година се съгласи да му стане съветник след края на мандата си.

"Казахстан е първият от нашите централноазиатски партньори, подписал споразумение от ново поколение с ЕС", казва Могерини, цитирана в съобщението на оглавяваната от нея служба. "Новото споразумение ще даде значителен тласък на икономическите и политическите връзки между ЕС и Казахстан".

Споразумението създава условия за засилване на диалога между страните в много области и поставя "силно ударение на демокрацията и, върховенството на закона, човешките права и основните свободи, както и на устойчивото развитие", пише в съобщението на службата.