Няма ваксини - има скандал. Има ваксини - пак има скандал. Какъвто и ход да направи Министерството на здравеопзването, стъпва на криво, а истината като че ли се изплъзва на всички. Кой печели от това е трудно да се каже, но сценарият все повече напомня за едни други години, едни други ваксини и един друг здравен министър, който си отиде и дори беше съден, но накрая все пак оправдан. Ще припомним и тази история, веднага щом изясним подробностите около настоящия скандал.

А той продължава да се вихри даже и по празниците, независимо от факта, че в страната вече няма недостиг. Реимунизацията на 6-годишните, например, които посрещнаха учебната година без нужните ваксини, беше възстановена преди броени дни. За тях Министерството на здравеопазването обяви допълнителен търг и в средата на декември осигури 77 150 дози "Пентаксим" (петвалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемуфилус инфлуенце тип Б) и 36 050 дози "Тетраксим" (четиривалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит). Очаква се количествата да стигнат за една година и до края на 2016-а да не се налага прекъсване на реимунизации. 

Министър Москов показва внесената от Турция ваксина срещу Хепатит Б.

Страховете и опасенията касаят петвалентните ваксини за новородените, които бяха осигурени чрез дарение от съседна Турция. Според официалната версия доставката е била направена по всички правила на подписана за целта международна спогодба, след като здравното министерство се оказва не само със завързани, но и с извити от фармацевтичните фирми ръце (по думите на самия министър Петър Москов). На два последователни публични търга не се явява нито един кандидат и ведомството остава без полезен ход, а българските деца - без ваксини. Два месеца по-късно налице е не само дарението, но и безпрецедентният скандал, според който в страната ни са внесени опасни ваксини с живак, които не са разрешени за употреба в Европейския съюз.

Последваха опровержения, лични обяснения, демонстрации на опаковки и хиляди уверения, че нищо опасно не се дава на българските деца. Съмненията обаче останаха, атаките продължиха и вече никой не е в състояние да отсее компромата от реалността. Затова е важно да припомним наличните факти по случая.  

1. Какво ни доставя Турция? По споразумение южната ни съседка осигурява 100 000 дози "Пентаксим" и същото количество EUVAX B ("Еувакс") - рекомбинантна ваксина срещу Хепатит Б, с която попълва липсата на продукт с всичките шест компонента. В замяна България подарява на Турция 5 000 000 от БЦЖ ваксините срещу туберкулоза, произвеждани у нас от държавната фирма "БулБио - НЦЗПБ" ЕООД. Дарението е одобрено от Министерския съвет и отговаря на всички изисквания на международните спогодби. Директната продажба в случая е невъзможна, защото Турция не е член на Европейския съюз и директивите за свободна търговия са неприложими.

2. Има ли във ваксината живак? Набедената за опасна "Еувакс" съдържа "страшния" за много хора тиомерсал, който деактивира бактериите, от които се очаква да предизвикат имунен отговор. Освен това се използва и като консервант, защото предотвратява развитието на спори и гъбички в субстанциите. Тиомерсалът обаче няма нищо общо с живака от старите термометри (известен като метилживак и токсичен във високи дози), а е дериват на етилживака, който е напълно безвреден за човешкия организъм. Препоръчителната доза в Европейския съюз е до 2 микрограма на ампула, а според листовката, одобрена от Световната здравна организация (СЗО), "Еувакс" съдържа 1 микрограм (0,01 w/v%) тиомерсал. От СЗО уточняват също, че продуктът изпълнява всички изисквания за рекомбинантна ваксина срещу Хепатит Б.

Оригиналната листовка на противохепатитната ваксина "Еувакс".

3. Разрешена ли е за употреба в Европейския съюз и наистина ли е опасна? През последните месеци в не една онлайн медия се появиха притеснителни данни за двойно и дори четворно по-високо съдържание на тиомерсал във внесените от Турция ваксини. В част от сайтовете се говори за 4 микрограма на спринцовка, а вчера беше публикуван и официален документ от Лабораторията за анализ и контрол към турското министерство на здравеопазването, според който количеството тиомерсал в "Еувакс" е цели 8,7 микрограма. Откъде са тези цифри, щом в официалната листовка е посочен 1 микрограм, е логичният въпрос, на който Клуб Z намери отговор.

Съдържание на 4 микрограма тиомерсал е действително количество, но в една друга ваксина с доста сходно наименование. Нарича се "Euforvac-Hib" и е петвалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, Хепатит Б и хемофилус инфлуенце тип Б. Продуктът се произвежда от българската "БулБио - НЦЗПБ" в сътрудничество с южнокорейската фирма LGLS и е първата ваксина, която министър Москов се опитва да осигури за българските деца. Отказва се в момента, в който получава писмо от Изпълнителната агенция по лекарствата, че продуктът не е разрешен за употреба в страната. Освен това не отговаря на Европейските изисквания, защото е с високо съдържание на тиомерсал, при това в отделни еднодозови опаковки, а не в самата ваксина, и "коклюшният компонент е целоклетъчен". Писмото беше публикувано в няколко интернет сайта, но беше тенденциозно представено като предупреждение за опасностите, скрити във внесената от Турция "Еувакс", които здравното министерство е пренебрегнало.

Самата ваксина "Еувакс" е разрешена за употреба в Европейския съюз, но не е регистрирана в България. 

Що се отнася до скандалните 8,7 микрограма в пробата на самото турско здравно министерство, те се дължат на най-обикновено недоглеждане или слаба математика. В лабораторния анализ са посочени две стойности - референция (т.е. допустимо количество) <0,0115w/v% тиомерсал и резултат от теста 0,0087w/v%. Цифрите зад запетаята действително са много, но по-наблюдателните веднага ще отбележат, че второ число е по-малко от първото и напълно отговаря на спецификацията. Да не говорим, че 0,0087w/v% не са 8,7 микрограма, а 0,87 микрограма, което е дори по-ниско от записаните в оригиналната листовка 0,1 микрограма. Ако не вярвате, вижте заблудата сами (огражденията не са на Клуб Z): Копие от пробата на ваксината "Еувакс" (факсимилето вляво).

4. Кой ще ползва ваксината? По този въпрос настъпи истински хаос, защото беше изнесена доста противоречива информация. На първата официална пресконференция след обвиненията срещу него министър Москов заяви: "Тази ваксина ние държим на склад, за да можем да реагираме при нужда от по-масова имунизация срещу Хепатит Б в следствие на евентуална имиграционна или бежанска вълна. Това е резерв, който Министерството на здравеопазването е длъжно да гарантира при някакъв вид създаваща се криза. Нито е разпространявана, нито ще бъде разространявана. При нужда ИАЛ ще бъде уведомена и ако даде разрешение, тогава ще бъде ползвана". В последствие обаче думите му бяха опровергани от собствения му доклад пред Министерския съвет, където официално е записано, че поисканите от Турция ваксини срещу Хепатит Б са педиатрични и са "за нуждите на изпълнението на Имунизационния календар на Република България". Отделно е включена и "изрична клауза, с която Правителството на Република България се задължава да използва получените количества ваксини само за целите на Имунизационния календар на Република България". След това се появиха предположения, че първоначално министърът е имал предвид френската ваксина "Енжерикс", която също е срещу Хепатит Б, но се прилага само на възрастни и действително се намира на склад у нас. Ситуацията обаче окончателно се заплете вчера, когато Министерството на здравеопазването разпространи официално писмо до медиите, в което категорично заяви: "внесената от Турция противохепатитна ваксина Еувакс (...) е абсолютно безопасна и отговаря на всички световни стандарти и изисквания, но не е предназначена за задължителния имунизационен календар и няма да бъде прилагана върху български граждани". Така и не стана ясно къде е истината, но се появиха сериозни опасения, че в страната се прилага дискриминационна политика по отношение на всички бежанци и имигранти.

5. Има ли документни измами? В публичното пространство упорито се твърди, че доставката на турските ваксини срещу българските БЦЖ е осъществена чрез фалшиви подписи и митнически документи, а даже и чрез натиск върху ръководството на държавната фирма "БулБио". По непотвърдена информация Върховна касационна прокуратура вече е завела преписка по въпроса и дори е започнала проверка. Министър Москов обаче също обяви, че ще запознае прокуратурат със случая и дори приготви своя папка с всички необходими документи за установяване на истината. На този етап обаче телефоните на проверяващите органи дават свободно и Клуб Z не успя да получи потвърждение на слуховете. 

От тук нататък е изцяло в интерес на Министерството на здравеопазването да се установи каква е истината, защото може да пострада не само авторитетът на институцията, но и столът на ресорния министър.

Ако мистерията около турското дарение не се разплете напълно, е твърде вероятно Москов да се окаже втората жертва на скандал с ваксини. Първата беше предшественикът му Божидар Нанев, който се раздели с поста си в началото на 2010 г. заради съмнителна поръчка на противовирусния препарат "Тамифлу". Прокуратурата го обвини, че вместо да купи по-евтини ваксини от здравната служба на Великобритания, той е договорил по-висока цена с фармацевтичната фирма "Рош" и подписвайки два неизгодни договора е ощетил държавата с 2,4 млн. лева. Освен това сделката не била необходима, защото продуктите били доставени с месец закъснение след края на епидемията от свински грип през 2009 година. Две години по-късно обаче съдът напълно оправда Нанев с мотива, че не са намерени доказателства за злоупотреби. Заключението на магистратите беше, че министърът основателно е отхвърлил поканата на английската здравна служба, защото страната ни е трябвало да сключи договор с Великобритания, който да бъде ратифициран от парламентите на двете страни, а това е щяло да забави още повече доставката на ваксини в разгара на епидемия.