Актьорът Никълъс Кейдж се е съгласил да предаде на правителството на САЩ рядък череп от динозавър, който той купи за 276 000 долара, съобщи Ройтерс. След това фосилът ще бъде предаден на властите в Монголия, откъдето се смята, че е нелегално изнесен.

За случая става ясно от преписка в офиса на федералния прокурор Прийт Бхарара. В нея е цитирана само фамилията на актьора, но неговият прессъветник потвърждава, че Кейдж е купил на търг черепа на Тиранозавър батаар през 2007 г. от галерията I.M. Chait в Бевърли Хилс.

Актьорът не е обвинен в нищо нередно, като според властите той сам се е съгласил да върне фосила, след като е научил за обстятелствата, свързани с него.

През юли 2014 г. Кейдж е бил уведомен от Министерството на вътрешната сигурност, че черепът може би е бил откраднат.
След като са му представили фактите от разследването, Кейдж предал фосила на властите..

Според публикации от 2007 г., актьорът от "Диво сърце" спечелил черепа в наддаване, в което участвал и Леонардо Ди Каприо.
Галерията Chait преди години купи и продаде скелет на тиранозавър, вкаран контрабандно в страната от палеонтолога Ерик Прокопи.

През декември 2012 г. Прокопи призна вината си в контрабандна схема, като беше осъден само на 3 месеца затвор, защото даде ценна информация за откриването на още 17 нелегално внесени фосили. А скелетът на тиранозавър беше върнат на Монголия.

Tиранозавър батаар, подобен на своя роднина Тиранозавър рекс, е живял преди 70 млн. години. Останките му са откривани само в Монголия, която от 1924 г. забрани експорта на динозавърски фосили.