Най-популярният световен лидер е президентът на САЩ Барак Обама. Това показват данните от сравнително проучване на УИН/ "Галъп Интърнешънъл" в 65 държави по света. 59 на сто от анкетираните смятат, че Обама е най-популярен.  В челната тройка влизат още Ангела Меркел, кацлерката на Германия и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън. Обама получава особено добри резултати в Южна Азия (76% положителни оценки), в страните от ЕС (67%), Латинска Америка (65%), Субсахарска Африка (65%) и Източна Азия (65%). В същото време в района на Близкия изток и Северна Африка, благосклонността към Обама е 33%. Путин се ползва с най-голяма популярност в страните от бившия СССР (55%) и значително по-непопулярен в ЕС и Северна Америка.

Как изглеждат обаче данните за България. Доста по-различно. 

Първата позиция е вероятно заради някакви сантименти заради българските корени е за бразилската президентка Дилма Русеф. Това е необичаен резултат обаче като се има предвид, че Русеф в момента е доста непопулярна в собствената си държава. Второто и третото място са за Меркел и Оланд.

Може би сработва обичайното преклонение на българите пред западноевропейските страни, и това, че в днешни дни Германия често е сочена като пример. Както може да се очаква, у нас отношението към Владимир Путин не е по-лошо от това към Обама. Всъщност американският и руският президент са с доста изравнени позиции. Обама има 47% популярност, Путин-46 %. Негативните оценки са изравнени.   

 Класацията на най-популярните лидери - според резултатите в 65 държави

 Класацията в Румъния

В съседна Румъния обаче предпочитанията и приоритетите на харесване са различни. Американският президент е най-популярен според две трети от анкетираните там. Отношението към руския президент Путин изглежда много по-сдържано на фона в сравнение западноевропейските лидери Оланд и Меркел. А Обама и Камерън са по-напред в „класацията“.