16 обекта в 14 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР.

Това сочат разсекретени от Националния архив във Вашингтон документи, цитирани от в. "Ню Йорк таймс". Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г. Публикува се за първи път едва сега.

Три от нарочените обекти са били в София (виж списъка по-долу). Останалите български градове са с по един. Освен столицата, големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (фигуриращ под тогавашното си име Толбухин), Ямбол и Карлово.

САЩ са се готвили да ударят не само СССР, а цяла Източна Европа плюс Китай и Северна Корея. Всеки обект на атака е посочен с цифров код.

Най-изненадващото е, че американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места. То е отбелязано с кода 275. В България обаче не е било предвидено избиване на хора, установи проверка на Клуб Z.

За сметка на това на унищожение е подлежало населението на Източен Берлин - тогава столица на ГДР.

Добрич е назован в американските документи с тогавашното си име - Толбухин.

"Плановете за удари срещу населението нарушават международните правни норми", отбелязва Уилям Бър - научен сътрудник в университета "Джордж Вашингтон" и редактор на публикацията в "Ню Йорк таймс".

Не всички сведения са все още разкрити. По тази причина редица кодове са неясни и може само да се предполага какво е щяло да бъде ударено на определено населено място.

Така например два от обектите в София са кварталите "Враждебна" и "Божурище". "Враждебна" е официалното име на международното летище. А в Божурище има военно летище. Каквито има или е имало в подлежащите на удари Габровница, Граф Игнатиево, Каменец, Крумово, Равнец и Узунджово

Уилям Бър се бори за пълното разсекретяване на архивите и обещава в скоро време нови публикации.

Планът за атаките е изготвен още преди да дойде времето на междуконтиненталните и изстрелваните от подводници ракети, отбелязва "Ню Йорк таймс". Тогава пилотираните бомбардировачи са били главен, ако не и единствен начин за доставка на ядрено оръжие.

Според данни на вестника по онова време САЩ са имали огромно преимущество над СССР, като са разполагали с 10 пъти по-голям ядрен арсенал.

Предлагаме ви списъка на целите в България, както е според разсекретените документи. Само някои от кодовете са разсекретени и е ясно какво е трябвало да бъде подложено на ядрена атака.

► Балчик - товарни вагони
► Габровница, област Монтана
► Горски извор, област Хасково
► Каменец, област Плевен
► Карлово
► Крумово, област Пловдив
► Ловеч
► Пловдив
► Равнец, област Бургас
► София/Божурище
► София/Кумарица
- радиотелевизионен предавател
► София/Враждебна
► Стара Загора
► Добрич (отбелязан като Толбухин)
► Узунджово
► Ямбол