Попитайте какво е казал Ахмед Доган в речта си пред елита миналата Коледа! Това препоръча проф. Димитър Тадаръков в сутрешния блок на Нова телевизия, където се появи в качеството си на близък приятел на Доган.

Той поясни, че не е присъствал на ДПС-Коледата преди година, но знаел, че Доган още тогава е намекнал за първите грешки, които е направил Лютви Местан. И съответно бил направил политически забележки за неговите визии. 

Професорът възторжено отбеляза, че Доган мислил с 5-10 години напред. Още през 2001-ва година включил в икономическата програма на ДПС агресивна кампания "Произведено в България" - Купувайте само българското! 

На въпрос на водещия защо всички приближени на Доган през годините рано или късно биват отстранени - той даде пример с Осман Октай, Касим Дал, а сега и Лютви Местан, Тадаръков отсече - това не са приятелства, това са политически взаимоотношения. Ако някой сгреши, напуска партията.
Той е по-българин от всички българи, повтори опорната точка от последните дни Тадаръков. Мотивира се с това, че Доган - след като последната му среща била с президента Демирел - избягвал да се вижда с турски политически лидери. Абсолютно съзнателно отбягвал такива срещи. И в момента, в който Турция посрещала с отворени обятия хора като Касим Дал и Лютви Местан, те отпадали от ДПС.

"Доган е изследовател!" , възкликна проф. Тадаръков. Почетният председател на ДПС не само бил специалист по хидромелиорация, но четири години изучавал почвите в България, за да заключи накрая, че използваме само 42-48% от възможностите, които почвите предлагат. Последните години се занимавал с нанотехнологиите, имал цели монтирани инсталации, изследвал възможностите на Брауновия газ... В родната му къща в стая 4 на 4 м имало 14 000 тома книги, от тях 2000 тома на руски език. Имал уникални отношения с майка си и сестра си.

"Това не му пречи да е мюсюлманин, това не му пречи да е бохем, това не му пречи да има много жени", даде оценка Тадаръков.

Според него, Доган не се появявал пред хора, защото смятал, че е длъжен да казва истината, а от истината боли. "Всичко човешко му е познато, грешал и си поправял грешките." 

Професор Тадаръков се зарече, че от 6 месеца насам Ахмед Доган вече не пиел алкохол.