Венецуела е на ръба на гражданската война, от която я дели малко повече от седмица.

Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници от Каракас.

Денят Х е 5 януари, когато трябва да се събере новоизбраният парламент. Изненадващо за мнозина убедителна победа на изборите на 6 декември взе опозиционната коалиция Кръгла маса за демократично единство (КМДЕ). Тя има две трети от депутатите и ще може да променя конституцията и дори да свика референдум за отстраняването на президента Николас Мадуро напролет.

"Не бързайте да обявявате края на чавизма", предупредиха дипломати.

Причината е, че Венецуела е президентска република, в която отгоре на всичко държавният глава има почти неограничена власт. Конституцията бе променена така заради Уго Чавес, управлявал от 1999 г. до смъртта си през 2013 г

Още на 7 декември - ден след изборите, Мадуро, наследил Чавес, даде да се разбере, че няма да даде на опозицията много поле за действие.

"Не си мислете, че нещата ще останат така. Няма да позволим на десницата на затвърди своя фашистки изборен успех. Трябва да сме готови да защитим Конституцията на улицата. Народът обяви бунт", каза Мадуро в реч пред висши военни дни след изборите.

Шефът на Националното събрание Диосдадо Кабейо пък одписа указ, според който ще заработи Общинският парламент. Това е орган, паралелен на парламента с избраните депутати. Той бе създаден съгласно чавистката конституция, но досега не бе функционирал. Този парламент има ролята на нещо като орган за самоуправление и решава въпроси от местно и регионално значение като например определянето на общинските бюджети. И тези въпроси остават извън компетенцията на Националното събрание. Но нещата са нагласени така, че Общинският парламент на практика може абсолютно по всеки въпрос да не изпълни решение на централния.

Отделно властта побърза да назначи 13 членове на Конституционния съд. Омбудсман пък стана Сусана Барето, осъдила на 13 години затвор опозиционния лидер Леополдо Лопес.

Като за капак Мадуро нареди разследване на 1,5 милиона гласове, които според него са невалидни. А Националната избирателна комисия съобщи, че става дума за по-малко от 700 000 гласа.

Друго разследване ще установява дали изборът на някои депутати - опозиционни, естествено - не е фалшифициран.

Отделно Мадуро се зарече, че няма да освободи политзатворниците, дори палрламентът да гласува такова решение. Повечето от хвърлените в затвора противници на режима били престъпници, финансирани от чужбина.

По Коледа стана ясно, че 7 чавистки движения свикват протест в Каракас на 5 януари. Той трябва да съпровожда откриването на новия парламент и е под надслова "Хората на Чавес - на улицата". Целта му е защита на завоеванията на "боливарската революция" и да поиска от правителството на Николас Мадуро да вземе мерки срещу такива опити.

Задава се война между институциите - президент и правителство срещу парламент.

Много е вероятно думата да има армията, казаха дипломатическите източници на Клуб Z в Каракас. Засега няма признаци тя да е на нечия страна, което е успокояващо. Според източниците ни ако войската е с Мадуро, това вече би проличало. Не трябва да се забравя, че според слухове в нощта след изборите военният министър Владимир Падрино е попречил на Диосдадо Кабейо да мобилизира зловещата Бойна единица "Чавес", съставена предимно от лумпени и побойници. Освен това, за разлика от Уго Чавес, който бе военен от десантните войски, мадуро е бивш шофьор на автобус и не се ползва с авторитета на предшественика си сред военните.

Надеждата е да не се повтори сценарият от Чили през 1973 г. Тогава тригодишната война между президента Салвадор Алиенде и парламентарното мнозинство доведе до преврата на генерал Аугусто Пиночет, взел над 3000 жертви.

 


Ориета Капони, посланик на Венецуела в София, пред Клуб Z:

 

Загубихме изборите заради бруталната икономическа война

 

Ограничаването на президентските мандати не е демократично

 

Ориета Капони. Снимка Авторът

- Ваше превъзходителство, как ще коментирате резултатите от парламентарните избори във венецуела?

- Ако погледнете резултатите, ще видите, че кандидатите на правителството получиха 5,6 милиона гласа. А тези на опозицията - 7,3 милиона. Ако сравните последните резултати с тези от април 2013 г., когато Николас Мадуро спечели президентските избори, ще си дадете сметка, че опозицията е спечелила само с 305 000 гласа. Това означава, че е имало 1,6 милиона гласове на хора, за които мислехме, че са чависти, но не отидоха да гласуват. Както каза президентът Мадуро, това означава, че този, който спечели, в действителност е икономическата, медийната, психологическата война срещу Венецуела, която бе брутална. И смятам, че вие като журналисти би трябвало да сте наясно, че нито една световна медия не каза истината за страната ни, а постоянно разпространяваха лъжи за нея. Нито веднъж не споменаха за социалните ни успехи. Скоро например ще предадем жилище номер 1 милион за 4 години строежи. 1 милион ще станат семействата, които ще имат достойно мебелирано жилище. И не само това. Венецуела се пребори с неграмотността и това го призна ЮНЕСКО. Във Венецуела има 3 милиона пенсионери с пенсии колкото минималните заплати. Имаме безплатно здравеопазване. Но всички тези социални завоевания бяха пренебрегнати от големите световни медии. Те искат само за това, че във Венецуела има диктатура. Въпросът е обаче как така една диктатура ще признае поражението си от опозицията? Говореха, че ще има измами на националния избирателен съвет. Но самият Съвет обяви, че опозицията е спечелила.

- След като е имало толкова успехи при Уго Чавес и Николас Мадуро, защо тогава спечели опозицията?

- Просто заради медийната и икономическата война. Големите бизнесмени укриваха стоките. Недостигът във Венецуела бе изкуствено създаден. Имаше много спекула в частните предприятия, заради която скочиха цените. Всичко това оказа влияние върху населението. Хората бяха изморени и погрешно решиха, че като гласуват за опозицията, ще имат малко покой. Че венецуелската опозиция и САЩ ще ги оставят на мира.

- Не знаете ли, че в България и другите социалистически страни също имаше голям недостиг по време на социализма? У нас стана същото и през 1990 и 1994 г., когато спечели БСП. Не смятате ли, че това е естествен, а не изкуствен недостиг?

- Не. В много складове във Венецуела властите откриха много укрити стоки. Имаше и контрабанда през границата, най-вече към Колумбия, тъй като цените у нас са доста по-ниски.

- Но може би производителите нямат стимул да си продават стоката при регулирани от държавата цени...

- Не е вярно. Те имат стимул. А и получават субсидии. Но правителството ги лиши от привилегиите, които имаха преди. Но дори в капиталистическа страна като Канада има закон, според който печалбата не може да бъде повече от 30 на сто. А у нас бяха свикнали с печалби от 100 процента.

- Какво ще се случи след 5 януари 2016 г., когато ще се събере новият парламент?

- Ще има продължителна борба. Правителството, т.е. изпълнителната власт ще продължи да защитава правата на трудещите се  чрез законите. Ще видим какво ще направи опозицията. Защото ако тя поиска да се отнеме това, което народът е завоювал, ние не можем да го позволим.

- Чие ще бъде правителството?

- То е наше, остава си същото. Правителството е на президента.

- Не се ли опасявате, че могат да ви сменят след тези изказвания? Очаквате ли смяна на посланици?

- Не. Посланиците, включително аз, сме представители на правителството.

- Очаквате ли на 20 април да бъде свикан референдум за свалянето на Мадуро?

- Не. Референдум не може да бъде свикан от парламента. Той може да бъде свикан от гражданите, и то само ако съберат подписите на 20 на сто от регистрираните в списъците за изборите.

- Не смятате ли, че трябва да се върне ограничението от два президентски мандата?

- Проблемът не е в ограничението на мандатите. Това е грешка. Демокрацията е в това който може да се кандидатира, а народът да бъде този, който да реши. Ако народът реши, че един управник е добър, нека гласува за него. Защото по-недемократично е да попречите на народа да гласува за един човек, който управлява добре.