Ще ви отнеме повече от час да попълните цял тест за интелигентност, а и може да ви струва и пари. Ето един съвсем бърз тест, който обаче е много показателен за общата ви интелигентност, твърди "Гардиън".

Погледнете четирите карти на снимката. Известно е, че всяка карта съдържа буква от едната страна и цифра от другата. В условието на задачата се казва още: "Всяка карта, която от едната страна има буквата D, от другата има цифрата 3. Какъв е най-малкият брой карти, които трябва да обърнете, за да разберете дали това е истина? Кои са тези карти". (Верния отговор може да видите в края на този текст).

Ако сте познали, поздравления. Или сте виждали тази задача и преди, или сте кандидат за "Менса".

"Този тест е даван много пъти и малко хора дават верни отговори", обяснява Бен Амбридж, преподавател по психология в Университета на Ливърпул. Той дава пример и за голямото изключение, когато е правил теста. Това е голяма група софтуеърни инженери в Гугъл - никой от тях не бърка. "Аналитичните и дедуктивните умения, които показвате, са важни компоненти от интелигентността", обяснява Амбридж.

Не се притеснявайте, ако сте дали грешен отговор. Причината се крие във феномен, познат като склонност да се търси потвърждение. Повечето хора искат да отворят картата с цифрата 3 и като намерят D, да решат, че са прави. Всъщност няма никакво значение дали на гърба на цифрата 3 има D, Z или някоя друга буква. Това не е част от условието на задачата. Склонността да се търси потвърждение представлява опита да се потвърдят вече съществуващи вярвания и убеждения. Това е причината много хора да вярват в очевидни глупости (например хомеопатията), казва Амбридж.

На практика единственият начин да проверите дали условието на задачата е вярно, е да се опитате да го оборите, т. е. да намерите доказателство, че е погрешно (буквата D от другата страна на цифрата 7). 

Верният отговор: Трябват ви две карти- D  и 7.