Политологът Първан Симеонов пред Клуб Z за основните политически изводи от отиващата си 2015-а и за рисковете през следващата година.

- Кои са основните събития, които определят 2015 г. за България?

- Външните събития са определящи. Новата претенция и роля на Русия, сдържаното излъчване на американската политика, изпадналата в кризи Европа. И най-вече, ислямистката заплаха. Към това трябва да се добавят и проблемите практически във всички държави около нас.

Всичко това направи така, че за партньорските ни сили явно беше важно не толкова да правим реформи и т. н., а просто да не създаваме проблеми - прословутата "стабилност".

Друг фактор, който даде известна стабилизация и спокойствие на правителството, бяха и 16-е милиарда заем – ключово и знаково събитие във вътрешнополитически план.

Другите важни неща бяха изборите (затвърдили усещането за безалтернативност и изместването на конкуренцията към дясното), напрежението след оставката на Христо Иванов (от което следва практическо разделение на РБ и потенциално - на ДСБ), речта на Доган (от която може да следва какво ли не, включително и легитимиране на нови протурски претенции).

Реферeндумът също беше важно събитиие – такива неща остават после в енциклопедиите.

 

- Стабилност и/или реформи? 

- С риск това да прозвучи като самохвалство, още през февруари бях споделил пред медии, че рекламният сюжет "реформи" постепенно бива сменен от сюжета "стабилност". Освен това, нека не забравяме, че този парламент е доста сложен, а и самата управленска формула не предполага кой знае колко размах.

- Очаквате ли политическа нестабилност през 2016 г.? Какви са най-вероятните й източници?

- Отново могат да са най-вече външни – политически, енергийни, икономически. Разбира се, у нас най-вече трябва да се следи какво ще става в сектора на ДПС – ще стане ли разцеплението наистина ефективно и ще свикнем ли с мисълта за протурска формация. От там може да дойде доста усещане за тревога и нестабилност. Тук трябва да се добавят и винаги възможните социални проблеми, и възможни внезапни развития, и различните сценарии около изборите.

- Предстоят ли предсрочни избори? Какъв е най-вероятният сценарий – избори две в едно, друг вариант, пълен четиригодишен мандат?

- В очите на масовата публика едва ли има нужда от такива избори и особено желание. Но възможни причини не липсват: например, желание на ГЕРБ за преутвърждаване, по-мощен натиск на ДПС, потенциални обществени брожения по различни поводи, различни планове на Борисов за продължаване на политическата му кариера и т. н. И наистина трябва да се изчака да се види развитието на случващото се в ДПС – то може трайно да промени политическия ни дневен ред.   

- Ще запази ли управляващата коалиция сегашния си вид? ДПС ще се превърне ли в един от фактическите партньори в управлението?

- Нека първо видим що за ДПС ще е това. Напълно възможно е при новите обстоятелства ДПС или част от него да стане по-приемлива партия за пряко участие във властта. Възможно е, обаче, ДПС да започне да се занимава със себе си – като БСП, а останалите основни формации в страната да предпочетат закрепването, вместо хазартните промени.    

- Обречен ли е Реформаторският блок на разпад или ще съществува под нова форма?

- Мисля, че политическата мечта на господин Кънев не е свързаана със сегашния формат на РБ. Радан Кънев ще държи вратите и към РБ отворени, но май би желал „духът да напусне тялото”. Въпросът е дали около господин Кънев ще се оформи някакво политическо натрупване, или пък ще се маргинализира. Въпросът е също за бъдещето на ДСБ – предстоят важни решения през март и не е изключено да има и битка вътре в самото ДСБ.

- Могат ли отново да се случат мощни протести, които да разклатят или да свалят кабинета?

- Не са изключени, но не виждам - за момента - кой може да им е гръб. През 2013 г. имаше КТБ - през февруари, имаше и жизнен ГЕРБ - през юни. Сега няма дори силна опозиция. Но могат да се случат - ако има социални поводи (а не поводи, свързани с права и правила). Никога не са изключени и внезапни драми - като случая в Румъния. А ако нещата около ДПС ескалират, могат да се случват и етнонационални драми.

- Думата/думите, които характеризират политическата 2015-а?

- Затишие.