"България е в центъра на голям оръжеен скандал, при това с ислямистка следа", гръмна вчера руската държавна телевизия "Россия 24".

Джихадисти от "Даеш" ("Ислямска държава" се сражават с българско оръжие. И нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо" в началото на годината, и парижките атентати са извършени с български калашници, твърди медията.

Единствените й доказателства обаче са публикации в българските медии и репортажи от наши телевизионни програми. Сред тях е и откъс от новинарска емисия на Нова телевизия отпреди повече от 6 месеца, когато американски военен инструктор загина при инцидент на полигона на ВМЗ-Сопот.

Постепенно в течение на 6-минутния репортаж на "Россия 24" става ясно, че не всичко, за което става дума, е станало, а е "можело да бъде". Разликата между едното и другото е съществена.

А защо Саудитска Арабия купува оръжия от България? Доводът е "железен" - само за да бъде след това продадено на бунтовници.

"Стана ясно, че оръжието, което САЩ са купували от българските власти, за да го предадат на на т. нар. сирийска умерена опозиция, в крайна сметка е попадало в ръцете съвсем не на умерени опозиционери, а на радикални групировки - такива като "Даеш", продължава медията.

"Автомати "Калашников", а също така гранатомети и едрокалибрени картечници - всичкото това оръжие терористите в Сирия може да са получили включително от България. Такива изводи експертите правят от обнародваните данни за доставките на българско въоръжение зад граница."

Телевизията цитира данни на българското Министерство на икономиката. Според тях Саудитска Арабия е сред главните купувачи на оръжие. При това тя е купувала стари калашници и РПГ още от съветско време. Днес тази страна обаче е въоръжена с най-съвременно натовско оръжие.

"Защо тогава ще купува използвано оръжие", пита "Россия 24"

"За да го предаде на своите бунтовници - само за това и за нищо друго", заявява пред телевизията известният руски военен експерт Константин Сивков. "Защото в системата на въоръжение на Обединените арабските емирства  Саудитска Арабия съветската бойна техника, която беше доставяне на страните от Варшавския договор,  не се вписва. Това е по принцип. Затова те (саудитците - б.р.) могат да продават само, за да бъде доставяно то на бунтовниците", допълва той.

България не за първи път участва в големи оръжейни скандали, продължава телевизионният репортаж.

Това според "Россия 24" е пътят на оръжието, което Пентагонът "може да е купил" от Барона.

Преди няколко месеца станало ясно, че САЩ купували у нас автомати за т. нар. умерена опозиция. Освен това, на същото място, на територията на полигона в Анево, са обучавани сирийски бунтовници. За това се разбрало след взрив на гранатомет, при който загинал американски инструктор.

Оказало се, че американски командоси месеци наред обучавали сирийци в България. При това официална София заявила, че не е била в течение. Журналистите също не знаели нищо. Български военни експерти обаче заявили, че няма никаква изненада.

Следват кадри от кратък репортаж на българската ТВ7.

 - Не ми е било странно. В България - и то не само на този полигон, но и на други това става ежедневно, - заявява полк. Николай Марков, оръжеен експерт.

 - Какво имате предвид? Какво става ежедневно? - пита водещата.

- Ами такива тестове и обучения, отговаря Марков.

"Властите в България наистина може формално да не са участвали в тази подготовка", допуска "Россия 24"

И цитира разследване на американското издание BuzzFeed, според което  Пентагонът е купувал българско оръжие чрез компанията Purple Shovel. Стойността на договора е почти 25 милиона долара.

Purple Shovel предавала средствата на компания на име Regulus Global. Оттам те отивали вече към българската Alguns, чийто учредител е някой си бизнесмен на име Александър Димитров. Експерти обаче твърдят, че това е подставено лице. А крайният получател на средствата е Боян Петракиев-Барона. Телевизията обаче го нарича Боян Борисов - с фамилното му име, а не с бащиното Петракиев. Той е съучредител на компанията "Сиб метал" заедно със споменатия вече Александър Димитров.

След което "Россия 24" припомня твърденията, че Барона е продавал някога оръжие на обхванатата от война Югославия въпреки международното ембарго. 

 

Следва кадър на човек с вързани зад гърба ръце и нож, опрян в гърлото. Той е разкопчан, а на гърдите му на сръбски език е написано "Поздрав от Барона".

"На тези, които не искали да сътрудничат, Борисов е изпращал ето такива поздрави", разказва "Росия 24".

И заключава:

"Излиза, че Пентагонът може да е купувал оръжие за сирийската опозиция от българския Барон."

Припомня се, че американските власти признали за провал програмата за 500 милиова долара за обучение на сирийски бунтовници.

"Но обучените на българските полигони, изглежда, не се завърнаха у дома в Близкия изток", разказва руската телевизия.

Следва видео на масовия разстрел в редакцията на парижкия седмичник "Шарли ебдо" на 7 януари.

"Скоро се изясни - автоматите бяха бяха български. Освен това, един от помощниците на нападателите - Фриц-Жоли Йоахим - избяга именно в България. (...) И вече никой не бе изненадан, когато се оказа, че и скорошните атаки в Париж са извършени с използването на български калашници", съобщава "Россия 24".

И цитира източника на информацията. Според руския канал това е българското издание БНТ. А това всъщност е Българската национална телевизия.

Тази публикация от "изданието БНТ" е показана по "Россия 24".

След тази кратка "обиколка" на Европа в търсене на българската следа "Россия 24" „се връща обратно в Близкия изток. Там според медията е основният пазар на старо въоръжение, предназначено за терористите. Стоката обаче често отива там не директно, а през страни посредници.

"Същата България например според различни данни е доставяла калашници и в Украйна."

"Те предаваха своето оръжие и на Украйна, и на Грузия, при това не само старо, но и ново, съответстващо на натовските стандарти. Те търгуват с оръжие. На тях това им е изтодно", казва пред руската програма военният експерт Борис Юлин.

След което са посочени следващите "лоши". съвсем естествено, това са Украйна и Турция. Едните предпродават на "Даеш" военната помощ, която идва за тях от САЩ и Канада. А другите пък реекспортират в Европа част от оръжието.

Според експерти такъв поток оръжия не може да бъде превозван през България, Украйна или Турция без участието на властите на тези страни. Властите обаче отричат, че дори знаят нещо, завърша репортажът.