Властите в холандския град Утрехт и още 19 общини смятат да въведат безусловен базов доход за всеки местен жител, макар и не точно под това название, съобщи в. "Обзървър".

Така ще бъде сбъдната мечтата, която за първи път е изразена открито от Томас Пейн през 1797 г. в памфлета му "Аграрна справедливост".

"Всичко ще започне с една "малка стъпка", обяснява Хелеен де Бур - общинска съветничка в Утрехт от Зелената партия.  Нейната партия нарича този доход "гражданска заплата".

Първо на една малка жители ще бъдат отпускани месечно по 890 евро. Това са все хора, които претендират за надбавки.

Парите ще им бъдат давани независимо дали те работят или не и без значение какъв е месечният им доход. Той ще бъде запазен. Безработните ще имат възможността да решават дали да си намерят работа или да останат с тези "помощи".

Това е просто един експеримент. Той ще трае определено време. А след това резултатите му ще бъдат внимателно проучени от икономиста Лук Гроот от Утрехтския университет.

Все още не е обявена датата, на която ще стартира проектът. Главният му мотив е претендиращите за надбавки да избягнат така наречения капан на бедността. Става дума, че те няма да загубят помощите си, ако работят, обяснява Нинке Хорст - политическа съветничка на управляващите в община Утрехт либералдемократи. 

Идеята е насочена и към "клиентите от въртящите се врати". Тона са хора, принудени от системата да работят, но често напускат работа. Авторите на проекта се надяват, че ако имат един базов доход, не ще намерят време и възможности да си потърсят дългосрочна работа, която да ги задоволява.

Според левицата обаче логиката на базовия доход е само една, отбелязва "Обзървър". Тя е получаването на парична сума да стане всеобщо право.

Но някои общински съветници в Утрехт, чиито партии са вляво от центъра, не очакват злоупотреби. Според тях замислената схема има шансовете да обори скептиците, които смятат, че много хора само ще кръшкат и ще гледат телевизия, ако им бъдат давани тези пари.

"Мисля, че трябва да имаме доверие в хората", заяви Хелеен де Бур.

Според Лиса Вестерфелд раздаването на "гражданска заплата" дори ще спести пари на държавата. Тя изтъква, че режимът на строги икономии в социалната сфера, прилаган от някои западноевропейски правителства, в крайна сметка излиза скъпо. Като пример съветничката посочва, че управата на град Неймеген, близо до Утрехт, има близо 120 милиона евро за социални цели. Годишно обаче на държаните бюрократи, надзираващи и управляващи сегашната система, трябва да бъдат давани 20 милиона евро. С новата схема нещата биха могли доста да се променят.

Каролине Лукас - единствената "зелена" депутатка в холандския парламент, смята, че точно сега е дошло времето на идеята за "гражданската заплата". За пример тя дава Финландия, която реши да плаща по 800 евро на месец на всички свои пълнолетни граждани независимо от доходите им и от това дали работят. Сумата няма да се облага с данъци, но ще отпаднат всички други социални помощи и обезщетения. Очаква се така да бъде намалена безработицата. Иначе много хора предпочитат да карат на помощи, вместо да се хващат на ниско платена работа.

Това, което поражда най-много въпроси в Холандия, е с какво все пак получателите на базовите доходи ще се отплатят за отпуснатите им пари. Една от идеите е те да полагат обществено полезен труд в продължение на определен брой часове. И това обаче се оказва доста трудно.

"Повечето общини нямат хора, които да се занимават с това. В Утрехт имаме 10 000 безработни. Но ако всички те трябва да работят нещо за тези пари, ние просто нямаме хора, които да наблюдават и организират тази дейност. А и струва твърде скъпо", отбелязва Нинке Хорст.

Не така обаче мислят властите в Ротердам - втория по големина град в Холандия. Там е приложена системата "първо поработи". Хората, подали молби за надбавки, трябва първо да облекат оранжеви костюми и в продължение на два месеца да събират боклука, преди да получат ксаквато и да било сума.

 

Що е то

Томас Пейн

► Безусловният базов доход, или просто базов доход, е предложен за първи път от англо-американския политически теоретик Томас Пейн (1737-1809). Той предвижда безусловно предоставяне на парична сума на всички на индивидуална основа, без значение колко получава и дали изобщо работи.

► Парите се изплащат, независимо дали човекът има други  източници на доходи.

► Не се изисква в замяна нито извършването на каквато и да било работа, нито дори желанието човек да приеме предложение за работа.

► Привържениците на идеята смятат, че тя ще позволи на хората да изберат какво точно искат да работят или да се преквалифицират, ако желаят.

► Застъпниците също така твърдят, че системата за базов доход е един от най-простите модели за надбавки. Според тях тя ще намали бюрокрацията, характерна за социалните държави, като я направи по-евтина за управление.