Екслидерът на ДПС Лютви Местан е припаднал по време на фамозната речта на Ахмед Доган в Сараите на 17 декември, съобщи пред Нова тв журналистът Илхан Андай, собственик на сайта 24rodopi.com. На 21 декември сайтът пръв съобщи за конфликта мажде тогавашния лидер на ДПС и почетния председател на Движението Ахмед Доган.

"Местан колабира, никой не смее да гъкне. През два-три стола от него седи съпругата му, не знам защо е така. Тя започва да вика: "Лютви, Лютви" и подава вода. От този момент нататък Местан не знае какво се случва. Всеки в залата разбира, че това е искане за оставка", разказва образно Андай.

Фолкпевицата Галена също е била сред гостите, казва Андай, като по този начин обяснява защо името ѝ присъства в транскрибираната реч на Доган, която пресцентърът на ДПС разпространи на 22 декември.

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО

"100 човека мълчат, един си позволява усмивка, това е певицата Галена. Затова и Доган казва: Ето, Галена разбира от пеене, а аз разбирам от политика", казва Андай.

"Имало е много интересни гости. До Доган е бил не човек от ДПС, а светило в медицината. От другата му страна е бил много голям бизнесмен", казва журналистът, но не дава повече подробности.

Според Андай хора, близки до турското посолство са натискали Доган да не маха Местан. Той смята, че екслидерът на ДПС ще направи собствена партия, която ще разчита на гласове от български турци, както и на ромското нааселение, като ще е финансирана от партията на турския предизент Ердоган.