Когато дойде да живее в Ел Ей, на всички ни беше интересно как ще се адаптира. Защото това е особено място... Както и очаквахме – наложи се Ел Ей да се нагажда спрямо Леми.

Това казва Ники Сикс от „Мотли Крю“ в един знаков дългометражен филм за легендата на „Моторхед" (той филмът така и се казва, б.а.).

Роденият точно на Бъдни вечер 1945 г. Леми беше повече от клишето - вдъхновител за поколения рок музиканти. Макар че самият той казва, че няма как да е изпълнител на рок или хеви метъл, защото „когато започвах, дори „Бийтълс“ още ги нямаше“.

Дали това, че баща му ги напуска, още когато е на 3 месеца, дали последвалият му труден живот и хипарските времена въздействат, но Йън определено се изгражда като антиикона на саморазрушението, на шумната музика, на спийд-наркотиците. А и, по думите на самия Леми - „в крайна сметка не съм добро момче“.

Другото, както се казва, е история... Изтънчен интелектуалец в ботуши и широкопола шапка, захапал цигара „Марлборо“ и държащ бутилка „Джак“, Леми има необятна обща култура, колекционира предмети от Втората световна война, а понякога дори „хваща“ в издънка историците на Би Би Си в някой документален филм.

Може би затова има и такива песни.

Леми е признат за един от най-добрите британски текстописци, но създава музика и лирика освен за „Моторхед“ и за звезди като Ози Озбърн, „Рамоунс“... Преди да чуе Mama I'm Comming Home, създадена специално за него, Ози не крие притеснението си: „Леле, мислех си, че сега ще почне един Killed By Death...” После песента става знакова за кариерата му.

Въпреки че надали има човешко същество извън територията на т.нар. "Ислямска държава", което да не знае това парче, насладете му се още веднъж – то е на Леми.

Шегата е, че първото си „Грами“ „Моторхед“ спечелват чак през 2005 г. с... кавър на „Металика“ - песента Whiplash. Изобщо рок динозавърът – откровен до болка с тези, които не му харесват, никога не се свени да се възхити на по-младите, които има за даровити.

„Мога да кажа, че хеви метъл са „Металика и „Джудас Прийст“. За другите не гарантирам“, известна е знаковата фраза на Леми.

А, когато вече любовта между „младежите“ и ветерана е факт, Джеймс Хетфийлд признава: „Когато го чух за пръв път, не можех да повярвам, че някой е склонен да дава пари, за да слуша това.“

Преклонението както на публиката, така и на по-новите звезди граничи с култ към Леми. Преценете сами:

Но понеже, както стана ясно, метълът бе тесен за неговата душа, в последните години Леми се занимаваше и с веселяшки работи, като това... нещо The Head Cat.

От 2000 г. Леми имаше диабет. В последните години непрекъснато сърцето му създаваше допълнителни проблеми, дори медиите писаха, че пътува на турнета с дефибрилатор. Макар че на официалната страница на групата все още стоят дати за турне до 23 февруари 2016 г.

Това не попречи „Моторхед“, да издават непрекъснато нови албуми, които вече сигурно дори те не броят колко са. Истината е, че са точно 23.

Ето и последния хитсингъл от последния с пророческото заглавие When The Sky Comes Looking For You:

Леми беше от "старата школа" - до последно живееше на квартира, а не в умопомрачителен палат, защото "му вдигат наема само с 5 % на година, а и е близо до любимия му бар "Рейнбоу".

А това е съобщението от фейсбук страницата на „Моторхед“, с което всичко приключва:

„Няма лесен начин да го кажем…нашият могъщ, благороден приятел Леми почина днес след кратка битка с екстремно агресивен рак. Той научи за заболяването на 26 декември, беше си у дома, стоеше пред любимата си видеоигра от The Rainbow, заедно със семейството си.

Не можем да изразим нашия шок и тъга, няма думи за това.

Ще кажем повече през следващите дни, но засега, моля – пуснете си силно Motörhead, пуснете си силно Hawkwind, пуснете си музиката на Леми СИЛНО.

Изпийте питие или няколко.

Споделете истории.

Отпразнувайте ЖИВОТА на този очарователен, чудесен мъж, който празнуваше толкова енергично себе си.
ТОЙ БИ ИСКАЛ ТОЧНО ТОВА.

Йън „Леми“ Килмистър

1945 -2015

„Born to lose, lived to win.“

Тъжно е да го признаем, но вече играта завинаги ще бъде без Асо пика.