Един приятел написа онзи ден за „Погнусата“... А аз си мисля за оскотяването.

След поредната случка в Якоруда, сега вече вярвате ли, че оскотяването в тази територия върви по всички вектори във всички координатни системи? Както по вертикала - да се управлява държавата със среднощни речи сред бутилки и чалга певици, така и по хоризонтала – да мрат хора през 2015 г. като мишки заради свободната бизнес инициатива на някой си. Тайфи в случая.

И въобще не ми е смешно, че Тайфи се казва така, или че единият от пострадалите се казва Мангов. Етническите българи в цели географски райони и цели социални „етажерки“ не са с нищо по-добри.

Преди време приятел полицай ми разказва как разтървават децата, които се бият по софийските дискотеки: „Разбираш ли, че го сваля и го рита в главата с всичка сила. Въобще не го интересува, че може да го усмърти на място“ - цитирам по памет. А е дългогодишно патрулно ченге, видял е много работи и, меко казано, не го подозирам в поетичност и мекосърдечие. Това – за в случай, че мислите, че „мечката“ винаги е в двора на някой друг съсед.

Помните ли децата, които измряха, пиейки течност за чистачки?... Ама и те са нечии чужди.

Наше е само това – да продължаваме да заравяме глава в пясъка, точно както оная щрауска, докато не се окаже, че подът всъщност е от бетон.

Наше е да разберем, че светът макар и изглеждащ доста гадно, не е чак толкова нелогично място. И че има перфектна математика в това, когато единственият ти бог са богините по „Планета“, единственият ти храм – дебрите на стомашно-чревния тракт, и единственият ти тотем – някой ненакрал се тарикат или убиец, децата ти да имат същите бог, храм или тотем. Когато това се завърти 2 или 3 поколения, става прогресия с ужасяващи резултати.

Но не – ние сме демократи и не щем примерно да допуснем въвеждането на вероучение в училище, защото е опасно за свободите ни... Не че съм му фен – природно съм резервиран към всякакви задължителни стъпки, защото обикновено дават отрицателен резултат.

Проблемът е, че дори не предоставяме избор – между доброто и продукцията на Тайфи. Не: нашата оферта е между отровна ракия, течност за чистачки и бой в дискотека. За младите момичета да не споменавам между какво и същото... Това има на сергията в България на прага на 2016-а и толкоз. А Тайфи-Майфи, Иван-Драган са само етикети.

И как да не предпочетеш да ослепееш от метила, гледайки такива „артикули“?