Проевропейски активисти в Украйна наложиха символично банкови санкции срещу Владимир Путин, като поставиха главата му в буркан и я затвориха.

Това съобщи специално за Клуб Z журналистът Константин Реуцки.

Акцията бе извършена в центъра на източния град Луганск, пред паметника на Тарас Шевченко. Неин инициатор е местният активист Василий Редницки. Той изрязал парче хартия, нарисувал на него главата на Путин и го затворил в буркан.

Бурканът с главата на Путин е поставен пред паметника на Тарас Шевченко в Луганск.

Тук става дума за игра на думи. "Буркан" на руски е "банка", а финансовата институция банка се нарича "банк". Това, което Василий Рудницки прави с Путин, звучи на руски "банковые санкции". На български то може да се преведе и като "банкови санкции", и като "бурканни санкции".

Акцията идва на фона на очакваните нови санкции от ЕС и САЩ срещу Русия заради продължаващата криза в Украйна. Вчера президентът на САЩ Барак Обама обсъди въпроса на телефонна конференция с колегата си Франсоа Алонд от Франция, с канцлерката Ангела Меркел на Германия и с премиерите Дейвид Камерън на Великобритания и Матео Ренци на Италия. След разговора Меркел обяви, че Г-7 готви нов пакет от санкции срещу Москва.

Днес западната преса писа, че и ЕС, и САЩ ще разширят броя наподлежащите на наказания хора, свързани с кризата в Украйна. Вашингтон ще наложи допълнителни санкции, които ще засегнат сферите на енергетиката и банките.

Именно заради банковите санкции Путин бе санкциониран в Луганск със затваряне на главата му в руска банка, т.е. буркан.