Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин нарече „препозициониране“ това, което се случва в ДПС. Пред бТВ той коментира светкавичното сваляне на председателя Лютви Местан и изключването му от партията.

Когато един продукт има нужда от по-ново виждане, той се преопакова, за да търси нови коалиционни партньори. Това е различно позициониране на една политическа партия, която иска сега или в бъдеще да бъде приемлив коалиционен партньор“.

Според Калфин това е целта на Ахмед Доган с акцията по шумното отстраняване на Лютви Местан. Вицепремиерът прие с усмивка твърденията, че Местан се опитвал „да продаде ДПС на Ердоган“ и че прокарвал ислямистка политика.

МАРИЯНА ГЕОРГИЕВА: ЩЕ СЛЕДВАМ Г-Н МЕСТАН

Всички тия неща, в които го обвиниха, ако България има служби на място, те трябваше много преди Ахмед Доган да знаят това.“

Ивайло Калфин използва няколко метафори за труса в ДПС:

Има всички елементи на един трилър, който показват по Коледа“,

Ритуално действие“,

Отваряне на валенции за коалиции“.

Бившият външен министър (2005-2009) обаче вижда проблем в поведението на Лютви Местан и посланика на република Турция Сюлейман Гьокче. Местан дължи обяснение какво е търсил в турското посолство, според Калфин. Не е проблем присъствието на посланика на публични събития, а конкретно търсенето на сигурност в мисията.

Не е допустимо политик и посланик да твърдят, че сигурността в България се намира в чуждо посолство“.

Калфин каза, че ако той е външен министър днес, би извикал посланика за обяснения.

И ЗАПРИСТИГАХА ПИСМА ДО ДОГАН: ВЪЗХИЩАВАМЕ СЕ ОТ ВАС!

Той не очаква скоро да има избори, въпреки решението на Радан Кънев и още няколко депутати от ДСБ да минат в опозиция.

Дали ще има предсрочни избори зависи единствено и само от ГЕРБ“.