Петро Порошенко, известен още като Шоколадовия крал, е почти сигурният бъдещ президент на Украйна.

Това ще стане факт, ако до 25 май страната остане цяла и не бъде нападната от Русия, каквато опасност е напълно реална.
Той ще грабне между 48,4 на сто на предсрочния вот за държавен глава, свикан след отстраняването от власт на Виктор Янукович. Такива са последните прогнози на различни украински агенции, направени на 16 април. Порошенко е независим кандидат, но има подкрепата на УДАР - една от главните прозападни партии.

Втора ще бъде бившата премиерка Юлия Тимошенко, която иска да се завърне триумфално в политиката след освобождаването й от затвора преди месец и половина. Тя е кандидат на нейната прозападна партия "Отечество" и според прогнозите занея ще гласуват 14 на сто от хората.

Далеч зад тях, едва със 7,4 на сто, ще бъде самоиздигналият се Сергей Тигипко, изгонен от управлявалата доскоро Партия на регионите. 6 процента ще грабне кандидатът на тази партия Михайло Добкин.

23-ма души са кандидати за президент на Украйна. Само 7 от тях са номинирани от партии. 16 се водят независими или самоиздигнали се.

Кандидатурите доведоха до тежки драми в партийните редици. Така например цели 4-ма души се обявиха за кандидати на Партията на регионите. На 7 април обаче тя изключи от своите редици Сергей Тигипко, Олег Царов и Юрий Бойко. Неин кандидат остана Михайло Добкин.

За президент искаше да се бори дори Дарт Вейдър. Кадидатурата му бе издигната от местната Интернет партия. Единственото обявено от него условие бе да има специална площадка, на която да приземи космическия си кораб. Украинската ЦИК обаче се оказа без чувство за хумор и отхвърли кандидатурата.

Украинец, дегизиран като Дарт Вейдър, води свои симпатизанти по пътя към ЦИК в Киев.

А боксьорът Виталий Кличко - лидерът на партия УДАР - се отказа от надпреварата и обяви, че подкрепя Петро Порошенко. Олимпийският шампион ще се бори за кмет на Киев също на 25 май.

Порошенко е най-приемливата фигура за всички. И затова той почти сигурно ще спечели изборите в най-лошия случай на втория тур. Макар че не е изключено да победи от раз.

48-годишният милиардер е работил и с проруските, и с прозападните политици. Бил е външен министър в правителството на Юлия Тимошенко и министър на търговията при президента Виктор Янукович.

Състоянието му възлиза на 1,3 милиарда долара според оценката на сп. "Форбс" за март 2014 г. Това го прави седмият по богатство украинец. Той е обеднял с цялполовинмилиард долара в сравнение с миналата година, когато е бил петият най-богат човек в страната.

Малко се знае за това как Порошенко е натрупал богатството си. Със сигурност не е с много труд и пот. Но той се изявява като заклет привърженик на евроинтеграцията. И след като през декември Киев бе обхванат от бунтовете заради отказа на правителството на подпише споразумение за асоцииране с ЕС, богаташът започна да раздава шоколад от собствените си фабрики на хората на киевския Майдан. Той притежава компанията "Рошен" - най-големия производител на сладкарски изделия в Украйна. Именно затова го наричат Шоколадовия крал.

Юлия Тимошенко почти няма шансове срещу Петро Порошенко, прогнозират анализатори. Въпреки че бе политическа жертва на Виктор Янукович и хвърлянето й в затвора не бе нищо друго, освен политическа разправа, тя едва ли може да разчита на подкрепата на проруското население в Източна Украйна. Но не я искат и много хора в Киев и в западните части на страната. За тях тя е доста изтъркан лидер. Освен това е известно, че Юлия Тимошенко е натрупала богатството си чрез доста съмнителни газови сделки, включително с Русия. Все пак прякорът й е Газовата принцеса. Да не забравяме, че едно от обвиненията, по които Тимошенко бе съдена, бе подписване на неизгодни споразумения за доставки на газ с Москва.

Юлия Тимошенко ходи с патерица след излизането си от болницата и така се явява пред симпатизантите си.

Вероятно и Западът в лицето на ЕС и САЩ отдава предпочитанията си за Порошенко. Наскоро Юлия Тимошенко отмени планираното си посещение в САЩ. Причината бе, че нито един от високопоставените американски политици не изяви готовност да се срещне с нея.

Същевременно Петро Порошенко още в началото на февруари се появи на международната конференция по сигурността в Мюнхен. При това той отиде там, без да е представител на нито една украинска политическа сила. Шоколадовия крал бе заедно с Виталий Кличко и Арсений Яценюк (в момента премиер). Тримата се срещнаха и разговаряха с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

От форума обаче отсъстваше Олег Тягнибок - лидерът на националистическата партия "Свобода". И това бе изтълкувано като знак, че Западът не иска човек, който открито заявяваше, че по времето на Янукович Украйна била управлявана от "еврейско-московска мафия". Отделно привържениците на "Свобода" славят като национални герои спорни фигури в Украйна, сред които и сътрудници на нацистите през Втората световна война.

Същевременно прогнозите за президентските избори показват, че партии като "Свобода" и "Десен сектор" ще се окажат доста надценявани. И това ще бъде силен шамар в лицето на руската пропаганда, според която всеки противник на проруското управление в Украйна е фашист.

Нека видим само какви резултати на вота отреждат проучвания на кандидатите им. Олег Тягнибок ще вземе само 2,1 на сто. А Дмитро Ярош - обявеният от Русия за издирване лидер на "Десен сектор", дори не фигурира в проучванията.
Всъщност с изключение на Порошенко и Тимошенко,всички останали 21 кандидати за предидентския вот са просто масовка и пълнеж. Най-много да откраднат по някой глас и дадокарат нещата до втори тур.

Кличко и разследван за насилие се борят за кмет на Киев

На 25 май украинците ще избират кметове на Киев и още 27 града. Такова бе решението на Върховната Рада.

15-ина са възможните кандидати. Не всички от тях все още са се регистрирали. Но почти със сигурност можем да кажем, че бъдещият кмет на украинската столица ще се казва Виталий Кличко. Бившият олимпийски шампион по бокс се отказа от надпреварата за президент и реши да става кмет на Киев, за да възстановява града.

Виталий Кличко е най-вероятният бъдещ кмет на Киев.

Единственият му сериозен съперник е Александър Попов. Той бе кандидат на Партията на регионите, когато президент бе Янукович. Попов оглавяваше и Киевската градска администрация. Той бе уволнен от поста от Янукович на 14 декември 2013 г. Същия ден главната прокуратура обяви, че Попов е заподозрян в злоупотреба със сила при разгонването на протестите на киевския Майдан. Само преди два дни Партията на регионите обяви, че той не е неин кандидат.
Въпреки това Попов ще вземе на първия тур 20,3 на сто от гласовете. Първи с 31 процента ще бъде Кличко. Това показват проучванията отпреди седмица.

Ако се стигне до втори кръг на кметските избори, на него ще триумфира Виталий Кличко с над 60 на сто.

Иначе на първия тур трети с 11 на сто ще бъде Анатолий Гриценко - военен министър в правителството на Юлия Тимошенко през 2005-2007 г.

Любопитното е, че Киев е без кмет вече почти две години. На 1 юни 2012 г. оставка от поста подаде Леонид Черновецки. Той се оттегли, след като бе разкрит, че освен украинско има и израелско гражданство и въпреки това се е кандидатирал незаконно и за президент, и за кмет на Киев. Поста му зае Галина Герега - шеф на Киевската градска администрация. Тя е временен кмет и до днес.

Парламентът не можа да насрочи дата на извънредни избори за градоначалник заради възражения на различни партии. Върховният съд обяви, че кметските избори в Киев ще се проведат през 2015 г. Тазгодишната революция обаче доведе до решението те да се състоят на 25 май, в един ден с вота за президент.