Религиозен изследовател е на път да предизвика светотатствен скандал с тълкуванието си за това от каква част на тялото на Адам е била създадена Ева. В официално приетото тълкувание на Библията става дума за ребро, но новото твърдение е, че иде реч за... кост на пениса, която първият мъж е загубил в името на другарката си в живота, пише IFLScience.

Твърдението идва от книга, наречена "Какво точно се е случило в райската градина" от проф. Зиони Зевит от Американския еврейски университет в Мериленд. Тя е издадена още през 2013 г., но чак сега разпали вълна от възмущение след като се появи ревю за нея в списанието Библейски археологически преглед.

Скандалната теорията на професор Зевит е изградена след задълбочено проучване на текста на иврит за Адам и Ева в историята "Генезис" от Стария Завет. Той е убеден, че, че еврейската дума "tsela" не трябва да се превежда като "ребро", а е по-точно да се разбира като "крайници, които стърчат встрани от изправено човешко тяло".

Както мъжете, така и жените имат един и същи брой ребра. Затова Зевит вярва, че с това описание древните израилтяни са се опитали да обяснят как мъжът е останал без кост в пениса.

Професорът има и друг силен довод в тази посока, а именно, че човешките мъже са един от малкото видове бозайници, които не разполагат с baculum (пениса на костите). Такъв обаче имат мечките, прилепите, котките, морските лъвове и дори нашия най-близък роднина - шимпанзето.

Въпреки обосновката обаче абонатите на Библейски археологически преглед са гневни, че списанието е дало трибуна на теорията на Зевит. Те са залели изданието с възмутени писма.

"Пиша ви, за да изразя своето разочарование от вашето списание. Иска ми се да се откажа от абонамента си", пише един от редовните читатели.

А друг допълва:

"Това очевидно не е учение на Библията. Нямам нужда и няма да чета статии, които увреждат моята вяра или правят опити да предизвикат съмнения в мен".