Онова, което се показва днес от страна на политическата класа и нейните жертви-наблюдатели, е най-безпардонното и безцеремонно отношение, което някой може да си представи между човеци, заяви бившия шеф на Националния статистически институт Ренета Инджова в предаването "На светло" по Нова телевизия.

В петък вечерта Инджова беше освободена от поста председател на институцията, веднага, след като мандатът й изтече. Пресцентъра на кабинета разпространи кратко съобщение, според което премиерът Пламен Орешарски й благодарил за свършената работа.

Не ми се благодари, напротив, изрази се недоволство, че имало обществено отношение срещу мен, каза Инджова.

На въпроса към премиера откъде идва това обществено мнение, той отговорил че не знаел, но има обществено мнение.

Министерският съвет изразява обществените настроения. Това са доноси, фиктивни документи, изпращани срещу мен, обясни Инджова. 

Новото е, че аз открих, че няма задкулисие. Липсата на задкулисие ще го нарека пердасазлък - когато хората са без перде. Пердето като падне, се казва пердъсазлък състоянието, в което се пребивава, когато няма свян, а от страна на хора, които наблюдават "хора пердасъз", то е състояние вече на липса на воайорство, на любопитство, няма какво да гледаш повече, то не е куриозно, не е любопитно, обясни наблюденията си за политическата ситуация бившата шефка на статистиката, която подобно на Орешарски, също беше министър-председател ( б.р. служебен от октомври 1994 г до януари 1995 г.).

Няма го задкулисието и тази дума не бива да я използваме. Нека да почне да става задпердие. Наистина исках тези две години да правя от стъкмистика статистика, но никой не се интересува, казва Инджова.