Тази пък коя е? През лятото на 2011-а много хора зададоха въпроса, когато една млада и добре изглеждаща жена се появи на скамейката на „Челси”. Жена във футбола? Може. На самия терен като играч или съдия, а вече и в управлението, да не говорим за трибуните или пък в ролята на половинка на ритнитопковец. Но на пейката или в съблекалнята? Странна работа.

Постепенно почнахме да свикваме с нея - Ева Карнейро, главният лекар на един от най-успешните клубове в последните години на планетата. Тя постъпва на работа на „Стамфорд Бридж” през 2009-а и се грижи за здравето на момчетата от резервния тим. След само две години вече е сред мегазвезди и милионери като Джон Тери, Франк Лампард, Дидие Дрогба… Назначеният тогава за треньор Андре Вилаш Боаш повишава Ева, като я взема в екипа си в първия състав.

Тръгнаха слухове из най-жълтите таблоиди на Острова, че му била любовница. Но се оказаха доста нелепи, та отпаднаха лека полека дори от там. Сега в съзнанието ви напират въпроси за интимния свят на Карнейро. Дори онези напористи издания не могат да стигнат до завивките на лекарката. Личният й живот е енигма. Може би я спасява обстоятелството, че жълтата преса рови за тайните на мегазвездите милионери и тя остава на завет. И явно спазва професионална етика, като не се забърква в афери с футболисти. Най-малкото би излетяла на мига, ако прекрачи границата.

Питанката „тази пък коя е” надвисна още веднъж преди броени дни, когато Карнейро трябваше да се намесва по време на полуфинала в Шампионската лига „Атлетико” (Мадрид) – „Челси” (0:0). Просто защото такива съдбовни мачове се гледат и от хора, които не са чак толкова на „ти” с футбола. А Ева влезе на терена, за да окаже помощ на вратаря Петер Чех. След което го придружи на излизане. Всъщност Ева Карнейро е единствената жена, главен лекар на мъжки футболен клуб на толкова високо ниво.

Родена е в Гибралтар от смесен брак на британка и испанец. Следва медицина в университета на Нотингам, кара стаж известно време в спешно отделение, преди да продължи обучението си в Австралия и Лондон. Там защитава дисертация на тема, свързана със спортната медицина. Приета е в британския олимпийски медицински институт, където работи със спортистите от Острова за олимпиадата в Пекин. Следва кратък престой в женския национален отбор по футболна Англия, а един ден съдбата я отвежда в „Челси”.

За Ева все пак се знае нещо извън медицинската й кариера. Като малка спортува, но се прощава с мечтата за професионално ниво заради контузии. Именно тогава решава да се посвети на ново предизвикателство - за да лекува травмите на другите. Става почитателка на футбола по време на световното във Франция през 1998 г. Тогава пътува из Мексико и попада в бар, където бразилци гледат мач с „ацтеките” Феновете на „селесао” бурно празнували всеки гол със самба. След 90 минути бъдещата лекарка е лудо влюбена във футбола и в… самбата. Пада си по балет и езда, обича да пътува, да танцува салса и… самба.

Д-р Ева позира с фен на "Челси". Снимка: Туитър
Д-р Ева позира с фен на "Челси". Снимка: Туитър

Докато учи в Австралия се научава да кара сърф. „Най-щастливите моменти в живота ми са когато се нося по вълните сутрин или вечер”, споделя Карнейро в едно от редките си интервюта. Д-р Ева има последната дума за всичко, свързано със спортната медицина в „Челси” - третиране на контузии, възстановяване, хранене, участва в плановете да подготовки и пътувания… „Смени” вече няколко треньора, а щом завърналият се миналото лято Жозе Моуриньо не искаше да я сменява, значи репутацията й на „Стамфорд Бридж” е непоклатима.

„Това е един мъжки свят, но той би бил нищо, абсолютно нищо, без жена в него”, пее Джеймс Браун. И е прав. А за финал ще ви кажем все пак най-пикантната тайна на Ева Карнейро. Тя е… фенка на „Реал” (Мадрид).