СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН

Баварските сили за сигурност предотвратиха кървави атентати в Мюнхен навръх Нова година. Терористи от "Даеш" (т. нар. Ислямска държава) са планирали да извършат серия атентати в Мюнхен, два от които на Централна гара и на гарата в западния квартал "Пасинг", съобщи късно снощи на пресконференция баварският вътрешен министър Йоахим Херман.

Той посочи, че е получил сигнал от Федералната криминална служба, че между 5 и 7 джихадисти са били готови да се самовзривят на най-оживените места в новогодишната нощ и да избият възможно най-голям брой празнуващи граждани. Херман уточни, че сигналът е постъпил в 19,40 ч снощи, но не посочи повече подробности. Той обаче каза, че постъпилата информация е била толкова сериозна, че пренебрегването й би било недопустимо.

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман.

Повече подробности съобщи Баварската телевизия. Терористите били 7 иракчани от "Даеш", силите на реда знаели имената им. Престъпниците планирали да се взривяват навръх Нова година по двойки, което ще рече три паралелни атентата, като единият трябвало да координира атаките. Сигналът в Мюнхен наистина е бил подаден от Федералната криминална служба, която пък е била предупредена от приятелска разузнавателна служба. Тя е посочила точен час на планираните атентати, конкретните места, както и имената на джихадистите.

Двете гари бяха опразнени и блокирани от тежковъоръжени спецчасти.

Сигналът на германската страна е бил подаден първо от тайните служби на САЩ, малко по-късно и от френското разузнаване, съобщи новинарската агенция ДПА, позовавайки се на източник от немските служби за сигурност.

Незабавно под тревога са били вдигнати 550 униформени, впоследствие те са получили подкрепление от Южна Бавария, каза шефът на мюнхенската полиция Хубертус Андре. В операцията са се включили и командоси.

В 22,40 ч всички граждани са били предупредени по телевизия, радио и в социалните мрежи, че централната и южната гара са блокирани от полиция, движението на влаковете е преустановено. Гражданите са били призовани към бдителност, както и да избягват оживени места. Въпреки това жителите на Мюнхен не са се поддали на страха, мнозина са се събрали в центъра на града, за да посрещнат Нова година. Множеството обаче е било охранявано от полицейски кордон.

В 4 часа тази заран блокадата на двете грари беше вдигната.

В 4,42 ч от полицията съобшиха в Туитър:

"Особено радостни сме, че тази нощ не се случи нищо. Следствените действия продължават."