"За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан...  Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона".

Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган  в прочутото си слово на новогодишния купон на ДПС. Няколко дни след това слово Лютви Местан бе свален от поста председател и дори изключен от партията.

Похвално е заявлението на Доган, че не иска да бъде нито пета, нито шеста колона. В случая - на Турция, тъй като декларацията, определена като гаф, бе по повод свалянето на руския самолет. Тази декларация бе прочетена от парламентарната трибуна и определено направи впечатление със своята категорична защита на Анкара.

По време на председателстването на Местан обаче ДПС в парламента имаше и други подобни гафове. През април например депутатите от движението напуснаха пленарната зала, докато тя почиташе с минута мълчание жертвите от арменския геноцид. Тезата на движението по повод термина "геноцид" бе в очеваден унисон с тезата на Анкара по въпроса. А именно - спорни исторически събития не трябва да се трансформират в съвременни политически конфликти.

Различните мнения по дадена тема са едно. Но демонстрирането на неуважение по начин, по който ДПС го направи, напускайки залата, премина всякакви граници. 

"Българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип".

Това също е цитат от горепосоченото слово на Доган. Чувствителността на българина по темата за арменския геноцид обаче е не по-малка. Защото само 2 години преди избиването на арменците същите трагични събития са се случили и в Тракия, като този път потърпевши са били българите.

Само след няколко седмици депутатите от ДПС отново демонстративно напуснаха пленарната зала. Това се случи докато лидерът на НФСБ Валери Симеонов четеше декларация по повод годишнина от трагичните събития в Батак през 1876 г.

"Днешната декларация е класически пример за използването на историята за политически цели и за прокарване на съвременни разделителни линии", обясни тогава Местан.

Чудно какво тогава се ежегодните чествания на жертвите от т.нар. Възродителен процес, в които ДПС винаги е особено усърдно. И които са един от основните начини за сплотяване на неговия електорат. Симеонов и НФСБ определено не предизвикват симпатии у депесарите и за това те имат основания. Но липсата на симпатии към Симеонов не оправдава неуважението към събитията в Батак.

Защо тези гафове на Местан и компания не бяха отбелязани по никакъв начин от Доган? Човекът, който в същото това слово смело прогнозира как в следващите 10 години няма да има условия за романтична политика, не би трябвало да е пропуснал какво се е случило в отминалите десетина месеца.

При изключването си Местан бе обявен за национален предател. Неуважението към жертвите в Батак обаче в много по-голяма степен граничи с национално предателство, отколкото заемането на позиция в конфликта между Русия и Турция.

Възможните отговори на пропуските на Доган са два. Или Русия му е по-скъпа от България или декларацията на Местан в подкрепа на Турция срещу Русия е само повод, а не основната причина за неговото отстраняване.

Утре ДПС става на 26 години. Годишнината вероятно ще е повод за коментари, част от които хвалебствени за партията и особено за Доган. Едно обаче е сигурно. За тези 26 години движението си създаде репутация на пета колона на Турция. Независимо какво казва или не казва Доган.

Отстраняването на Местан най-вероятно ще се окаже едиинствената инициатива, чрез която ДПС се опитва да се дистанцира от тази си репутация. От това отстраняване обаче имиджът на движението като "пета и шеста колона" няма да пострада особено. Особено като се има предвид, че Местан едва ли е предприемал каквото и да било действие без санкцията на Доган.