Aарон Кауфман е американски журналист, родом от Вашингтон, окръг Колумбия. Започва кариерата си в пресечната точка на бизнеса, журналистиката и политиката, след като завършва университета в Кент през 2010 г. Преди да се присъедини към екипа на сайта Elite Daily, Кауфман работи известно време в Bloomberg и Американската търговска камара, като се занимава с бизнес отношения с Турция, Близкия Изток и Северна Африка. Работил е и като PR на  FleishmanHillard and Brodeur Partners в офиса им във Вашингтон.

Здравейте скъпи неверници, вие, които се съмнявате в климатичните промени!

Повече от 15 години ние спорим по този въпрос. През този период вие успешно очертахте изменението на  климата като политически въпрос, който подлежи на партизански дебат. Отново и отново, вие оспорвахте преопладаващото научно мнение, покрепяйки тезата си с незначителните несъответствия в данните и вашите анекдотични аргументи. 

Помните ли когато, кораб превозващ изследователи на глобалното затопляне, заседна в арктическия лед? Същия този лед, за който изследователите твърдяха, че уж се топи. За вас, скъпи отричащи, това беше като сутринта на Коледа. По-късно един вас отбеляза, след като 52-мата пасажери бяха спасени, след цяла седмица в леда, че "онези идиоти с глобалното затопляне са вън от опасност". Нямаше значение, че инцидентът не е свързан с климатичните промени, а се дължеше на суровите условия в тези води. За вас иронията беше достатъчна.

Дори от време на време изказвате предположения, че ако глобалното затопляне е истина, ние, които се борим срещу него, ще ви пречим да се възползвате от положителните му ефекти. Националният център за политически анализи в Далас, който се финансира от богати консерватори като Чарлз и Дейвид Кох, дори публикува изследване, според което малкото повишаване на глобалните температури през изминалия век е помогнало да се повиши стандарта на живот в целия свят. 

"Противно на общоприетото схващане, измененията на климата до този момент имат положителен ефект, и ползите от тях в бъдеще ще бъдат много повече", казва Х. Стърлин Бърнет, старши сътрудник в Националния център за политически изследвания, и съавтор на доклада. 

Но аз не съм тук да оспорвам вашите твърдения, а напротив - да ви предложа сътрудничество". 

Неверници, вие печелите.

Всъщност спечелихте много отдавна. Още в момента, когато засадихте семето на съмнението, че последиците от климатичните промени или са силно преувеличени, или са плод на фантазии. Извъртяхте така въпросите за изменението на климата, че политиците никога да не обмислят сериозни мерки за борба с този проблем. Никой не обърна достатъчно внимание на експертите климатолози, които призоваха за спешни действия, преди да е станало твърде късно.

Но вече е твърде късно.

За вас нямаше значение, когато разбрахме, че последните 10 години са едни най-горещите в писаната история на света. Не беше важно и когато Световната здравна организация обяви, че замърсяването на въздуха е убило до сега 7 милиона души, и че само с няколко прости стъпки за намаляване на въглеродните емисии, много от тях щяха да оцелеят. 

Подминаваме на страна докладите на природозащитните организации, които представят научни доказателства и съобщават ужасяващата истина:

"Емиисите на парниковите газове в атмосферата главоломно се покачват. Температурите също, пролетта идва много по-рано. Ледовете се топят, морското равнище се покачва. Топлите вълни стават все по-лоши, заради екстремното утаяване. Океанът става с киселинен характер."

Нещата са много прости. Ако приемем истината за климатичните промени, и се обединим в глобална кампания за борба с тях, имаме шанс да спасим планетата ни. Ако успеем да ограничим повишаването на температурите само до 4 градуса до 2100 г., вместо очакваните 8, то ние ще направим най-мащабния акт за спасяване на Земята, откакто тя съществува. 

Планетата ни никога няма да е същата. Тя се променя сега, когато четете това, и ще продължи да се променя. Много, много бързо. Само от нас зависи в коя посока ще бъде промяната.

Аз съм тук, за да ви подам маслинова клонка. Нека да се гмурнем и да изгорим заедно в борбата, ръка за ръка. Въпреки, че може и да не спечелим битката, трябва да опитаме с всички сили!

Писмото е публикувано със съкращения. Оригиналният текст можете да прочетете на сайта Elite Daily.