Съдиите, съдебните служители, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията в СРС вече ще трябва да се обличат и носят бижута по строги правила. Това става ясно от заповед на председателя на най-големия съд в страната Методи Лалов.

Общите изисквания и към двата пола са за "умерен бизнес стил" според "общоприетите разбирания", а сред изрично изредените неща е това дрехите да са неизмачкани, да няма видими петна, да не са скъсани или с "прекалени надписи или украси".

Съдии и съдийки ще могат да носят едноцветни дънкови панталони "с класическа кройка", но само когато не влизат в открити заседания. Също така и за двата пола важи забраната за джапанки, чехли, маратонки, кубинки, "обувки със значителни декорации, както и на всякакви други обувки, които са несъвместими с изпълняваната трудова функция".

Допускат се "разумни отклонения"за призовкарите, куриерите и служителите, отговарящи за поддръжката.

Също така, ако магистрат, съдебен секретар и т.н. иска да се изфука с пиърсинг и татуировки, това няма как да стане в сградите на СРС. В заповедта с дата 30 декември пише, че те не следва да бъдат "показвани демонстративно",... каквото и да значи това. 

Логично, най-много са изискванията към изредените групи служители от женски пол, които ще носят дрехи "не твърде широки или твърде тесни". Макар че не се пояснява какъв е критерият... Не така стои въпросът с полите - там е заковано, че не може да са по-къси от 5 см над коляното. Токовете пък трябва да са под 7 см високи.

"Контрол по изпълнението на заповедта възлагам на: заместник-председателите на СРС и ръководители на отделения...", пише председателят на съда. От което излиза, че май ще годят с рулетка.

Забраните включват и "тениски, потници, значително изрязани или прозрачни блузи, такива без ръкав или с гол гръб, както и клинове".

Дамите ще трябва да са с чорапогащи (също не крещящи) с изключение на най-горещите летни месеци, а също с "лек грим, умерен и семпъл маникюр и ненатрапчиви като вид, големина и брой аксесоари".

Двете бивши зам.-председателки на Софийския градски съд - Богдана Желявска (вляво) и Петя Крънчева едва ли биха могли да почнат работа в по-нискоинстанционния СРС. Снимка Веселин Боришев

При мъжете, служители на съда, нещата са по-прости - те няма как да са по къси гащи, а с ризи, блузи и сака, жилетки, но без цветни щампи и ярки цветове.

Ако някой съдия е помпал здраво във фитнеса, няма да може да показва резултатите на работа, защото изрично се забраняват тениски, потници и ризи, "които разкриват значителна част от тялото".

Лалов дава срок на колегите си половин месец, за да вкарат гардероба си в съответствие - заповедта влиза в сила от 14 януари 2016 г.