Четири нови химически елемента бяха прибавени за постоянно към периодичната система,  след като техните открития бяха удостоверени от световната химическа организация, която отговаря за допълването ѝ, съобщи в. "Гардиън".

Международният съюз за чиста и приложна химия (IUPAC) миналата седмица огласи, че елементите с номера 113, 115, 117 и 118 са покрили критериите за "откритие", като това ги направи първите нови елементи, добавени към т.нар. Менделеева таблица от 2011 г. Тяхната добавка завършва и седмия ред от таблицата.

И четирите елемента, които са изкуствено създадени, имат условни имена, като през следващите няколко месеца ще бъдат избрани и техниче официални названия. Елементите с номера 115, 117 и 118 са открити от екип от учени от Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Русия и Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния, САЩ. Руско-американският екип беше подал заявка и за 13-ия елемент, известен в момента като унунтрий, но IUPAC даде авторството му на екип от японскя институт "Рикен". По този начин елементът с номер 113 ще бъда и първият, открит от азиатски учени.

Откритието на свръхтужки елементи е трудно заради това, че те се разпадат много бързо. Но изследванията показват, че скоро откритите са с малко по-дълъг живот, което дава надежди за последващото откритие на "остров на стабилност" - група от елементи, които едновременно са свръхтежки и трайни. Косуке Морита, който е водил проучванията за елемент №113 в "Рикен", обяви, че неговият екип започва работа в "неизследваната територия на елемент 119 и отвъд".

За учените откритието на нов химически елемент е с по-висока стойност и от получаването на Олимпийски медал, казва пред в. "Гардиън"  Риоджи Нойори, бивш президент на института "Рикен" и нобелов лауреат по химия (за 2001 г.).