"Една година по-късно убиецът все още бяга."

Това е написано на първа страница на първия за тази година брой на френския хумористичен седмичник "Шарли ебдо".

Той трябва да излезе в сряда. А ден по-късно - на 7 януари, се навършва точно една година от разстрела на 12 журналисти от изданието, извършен в редакцията му.

Карикатурата на първа страница изобразява Бог, въоръжен с автомат "Калашников", по чиито дрехи личат петна от кръв. Тя е дело на главния редактор Лоран Сурисо - Рис.

Специалният брой, посветен на кървавата годишнина, ще излезе в тираж от 1 милион екземпляра.

Рис, който бе тежко ранен на 7 януари 2015 г., е написал уводната статия, която е в защита на светската държава. Авторът остро критикува фанатиците, превърнати според него в малоумници от Корана, и "лицемерите от останалите религии", пожелали смъртта на редакцията за това, че си е позволила да се присмее на религиозните хора.

Броят ще излезе с 32 страници - двойно повече от обичайното. Той съдържа книжка с карикатурите на загиналите художници - Кабю, Волински, Шарб, Тину, Оноре. Публикуваани са и статии от външни автори, сред които френският министър на културата Фльор Пелерен, Изабел Аджани, Шарлот Генсбур, Жюлиет Бинош и други.

Франция ще почете годишнината от атентатите в редакцията на "Шарли ебдо" и магазина за еврейски храни, при които загинаха общо 17 души. Това ще стане при засилени мерки за сигурност.

Страната е в повишена тревога след самоубийствените атентати на 13 ноември 2015 г. в Париж, взели 130 жертви.