Симона Русева

БЕРЛИН – За германците концентрационните лагери никога не са съществували. Катин, където през пролетта на 1940 г. съветски войски са избили хиляди поляци, го е имало. Лагери на смъртта – не.

Такова обвинение към германците хвърли Силвио Берлускони на предизборен митинг на неговата партия “Форца Италия” в Милано по повод предстоящия през май вот за европарламент.

Водач на листата на социалдемократите и кандидат за шеф на Еврокомисията е сегашният председател на европарламента, германецът Мартин Шулц.

"Има един човек, наричан Шулц, който не може да понася Берлускони и Италия. Пуснеш ли бюлетина за левицата, означава да избереш Шулц", изрече на митинга Берлускони.


През пролетта на 2003 г. той неволно направил реклама на германския социалдемократ. Тогавашният италиански премиер заяви, че Шулц бил най-подходящ за надзирател на концентрационен лагер.

"За Бога, не исках да го обиждам, но за германците лагери на смъртта никога не било имало", заяви вчера Берлускони.

Всички германски водещи медии цитират днес острата реакция на председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Той се е обърнал към канцлерката Ангела Меркел, чиято партия ХДС, както и "Форца Италия", членува в консервативната Европейска народна партия (ЕНП), както и към нейния кандидат за президент на ЕК Жан-Клод Юнкер. Станишев ги е призовал незабавно да осъдят "достойните за презрение" коментари на Берлускони. Те били обида не само за Мартин Шулц, а и за целия германски народ.

Не закъсня и острата реакция на германските социалдемократи.

"ЕНП трябва с цялата си решителност да реагира срещу това безпочвено излизане от релсите спрямо всички германски граждани. Ако някой премълчи такива изявления в собственото си партийно семейство, той застрашава единството на демократите”, изрече Ралф Щегнер, зам.-председател на Германската социалдемократическа партия към Меркел и Юнкер.

Самият Берлускони застана зад кандидатурата на Юнкер за президент на ЕК. Експремиерът е смятан за дискредитиран политик, но влиянието му във "Форца Италия" е голямо. С неуместната си реч и нападките към германците той цели да "отрезви италианците" да не дават гласовете си за левицата, коментират наблюдатели. Самата Форца Италия обаче губи почва, сочат социологически проучвания медец преди евровота.

През август м. г. Берлускони (77) получи 4-годишна присъда за данъчни измами. Поради напредналата си възраст тя бе намалена на 1 година условно и пробация. Силвио няма да лежи в килия, а вече започна по 4 часа в седмицата да полага обществено полезен труд в старчески дом.