Основателят на веригата "Техномаркет" Николай Китов не е знаел, че ДПС депутата Делян Пеевски смята да купува веригата за битова техника. Това заяви бизнесменът пред Клуб Z.

Медията ни се свърза с него в Италия. Там в момента тече разследване срещу него за организиране на схема за международна контрабанда. Китов бе арестуван на 7 юли т. г. при полицейска операция,  ръководена от прокуратурата.

ПЕЕВСКИ КУПУВА "ТЕХНОМАРКЕТ"

Основанието за нея бе, че Николай Китов е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от италианските власти, във връзка с водено международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпения по схемата „Карусел“, касаеща доставки на електроника.

Оказа се, че Китов е арестуван в полицейска операция с кодовото име "Плосък екран", която е проведена на територията на България, Хърватия, Монако, Полша, Чехия, Румъния, Испания и Швейцария. Предполага се, че става дума за продажба на битова електроника на занижени цени чрез избягването на данъци за 70 млн. евро.

"Не знаех, че Пеевски купува компанията, но това е много логично", заяви Китов пред Клуб Z, без да уточни защо смята така.

След това основателят на "Техномаркет" допълни:

"Аз съм в Италия. И от 4-5 месеца, от  не съм в компанията. Сега съм миноритарен акционер, от когото нищо не зависи".

Китов уточни, че е в Италия заради продължаващото разследване на италианските служби.

"Не съм арестуван, но се водя под отчет", добави той пред Клуб Z.

КОЙ Е НИКОЛАЙ КИТОВ И КОЙ ИМА ИНТЕРЕС ОТ АРЕСТА МУ

Веднага след като Китов бе арестуван, плъзнаха хипотези, че това може да е своеобразен удар по икономическите интереси на избягалия от България банкер Цветан Василев.

Основанията затова бяха, че фалиралата КТБ се явяваше основен кредитор на "Техномаркет" след 2012 г. когато основен акционер във веригата за битова техника стана регистрираната в Лихтенщайн компания "Домтех холдинг". В медийни публикации тя бе свързвана именно с Цветан Василев. Съмненията се засилваха и от факта, че в началото на 2012 г. веригата магазини се контролираше от фонда на султана на Оман, с който Василев си партнираше и в КТБ. 

През лятото на 2014 година, малко след краха на КТБ, Китов отново говори пред Клуб Z. Тогава той заяви:

"Нашето дружество не се явява свързано лице по линия на собствеността или управлението с мажоритарния собственик на КТБ – по никаквъв начин. Нещо повече, получихме благодарствено писмо от квесторите на КТБ, в което ни определят като изряден кредитополучател на банката".

След това описа и финансовата операция по "откачането на веригата" от сферата на влияние на банката.

"През първо тримесечие на 2014 година, беше извършен management buy-out, като "крайните" собственици са членовете на Съвета на директорите: Николай Китов, Евгений Гълъбов и Ангел Велев. Първите двама ще служат и като изпълнителни дирекетори на дружеството", добави тогава бизнесменът, който днес е без право да напуска територията на Италия.