"Вторник, 09 февруари, 20,30 часа, голяма сцена с Янис Варуфакис и други докладчици, модератор Сречко Хорват. Може да се закупят билети и на вечерната каса, ако са останали свободни места. Цените са по 12 евро, с намаление – 8 евро."

Това е записано в афиша на берлинския театър “Фолксбюне” ("Народна сцена").

Уточнява се, че в голямата театрална зала, намираща се на площад "Роза Люксембург", Янис Варуфакис за първи път ще представи новото си паневропейско Движение "Демокрация в Европа 2025". Оригиналното му название е на английски - Democracy in Europa Movement 2025 ( DiEM25).

На сайта на "Фолксбюне" са дадени и някои подробности около новото движение на Варуфакис:

"Целта е Европа да се демократизира – предпоставка за спасяването/цивилизоването на Европейския съюз. Ако 2015 година ни е научила на нещо, то това е, че Европа е затънала в трудности и нейната съдба не бива да се предоставя на онези, които ръководят както недемократични, така и кухи институции. На 9 февруари 2016 г. "Фолксбюне" на площад "Роза Люксембург" ще е домакин на първото представяне на паневропейското движение DiEM25, което се обявява за радикална цел: Европа да се демократизира! Инициатор на движението е Янис Варуфакис, бивш гръцки финансов министър и рокзвезда на бизнеса, както го определят запознати от бизнес средите. Сега той идва със свои "съзаклятници" от цяла Европа с конкретни идеи как Европа да се демократизира и да се спре нейната пълзяща разпокъсаност."

Подробно представя събитието и левият в. «Нойес Дойчланд» ("Нова Германия), непроменил името си от комунистически времена:

"Новото европейско движение на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис ще стартира на 9 февруари в Берлин. Икономистът отдавна беше обявил основаването на движението. Той изобщо не е заинтересован да създаде нова партия и, както многократно е заявявал, целта му е алтернатива на една фалшива стратегия и на погрешния курс, воден от антидемократични институции на ЕС."

Крайно лявото издание категорично застава зад позициите на Варуфакис. Той имал конкретни идеи как Европа може да се демократизира и да се спре тенденцията към пълзящо разцепление, наричано от самия него "фрагментиране".

"Нойес Дайчланд" цитира Варуфакис:

"Рухването на капиталистическа Европа, на което сега сме свидетели, не отваря прозорец към един друг, по-добър свят, а би довело до катастрофа. Длъжни сме да работим в правилната посока."

Ексминистърът споделял загрижеността от водената сега политика в Европа в условията на беди, войни и бежански поток. Тази политика можело да доведе до укрепване на позициите на десни партии. Неговото паневропейско движение било отговор на прозрението, че самите политици и правителства де факто били обезвластени. Това се отнасяло до премиери, президенти и финансови министри на мощните държави от ЕС, чиято политика определяли хора в сянка – бюрократи, банкери и от никого неизбирани чиновници. Дори Европейският парламент представлявал сбирщина от страхливци, скрити под булото на парламентарна демокрация.

"Важното сега е да се основе движението на Варуфакис, което трябва да сатне в началото на февруари в Берлин. Вън от съмнение е, че в това е заложен символ – спасяване на Европа от една погрешна, дирижирана от Германия кризисна политика", пише "Нойес Дайчланд".