Премиерът Бойко Борисов очаква ръстът на българската икономика през 2016 г. да бъде двойно по-висок от заложеното в бюджета.

На церемония по връчване на първите договори по програмата "Иновации и конкурентоспосбност" за малки и средни предприятия Борисов призова първите 27 фирми с одобрени проекти да участват в постигането на икономически растеж от 4 процента.

"Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно. Желая ви тези пари да ги похарчите по най-добрия начин за иновации, конкуретноспособност и разбира се ангажиментът, който поеха колегите, за да бъде администрирано по най-лесния за вас начин - по електронен път да си подавате документите", каза Борисов.

Премиерът благодари на Европейската комисия за това, че всички фактури по европейските програми на България, изпратени до края на миналата година, са били изплатени. Според Борисов това е добра оценка за администрацията, министерствата и общините.

"Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. на 80%-82% усвояване. Към момента сме на 95%-96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във Фонд „Земеделие”, където 3,5 млрд. са отишли при нашите производители, които са на 99% усвояване", добави премиерът.

Борисов не пропусна да отбележи и че преди да дойде сегашното правителство на власт  всички фондове са били спрени.

"Още веднъж желая успех, защото ръстът от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам новата година да отидем на 4.5%. А това зависи от вас - с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкуретноспособоността, от там износът при това евтино евро и ръстът на икономиката се вдига", каза още Борисов.

 

На церемонията присъстваха и вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев и министърът на икономиката Божидар Лукарски. Дончев коментира повишените очаквания на премиера за БВП на страната.

"Задача на правителството не е колективното мечтаене, а общите цели. В края на 2014 г. прогнозите за растеж бяха между 0,6% и 0,8%. Резултатът накрая беше три пъти по-висок. Надявам се в края на 2016 г. растежът да е в пъти повече от направената прогноза", заяви Томислав Дончев.