Пхенян се похвали на света, че е извършил опит с водородна бомба, съобщиха световните агенции. Тестът провокира земетресение от 5,1 по скалата на Рихтер. Очевидно изпробването е в чест на рождения ден на любимия вожд Ким Чен Ун, който е на 8 януари.

Правителството в Южна Корея се събра на спешно извънредно заседание, а премиерът на Япония нарече опита "много сериозна заплаха". Международните експерти обаче изразяваха съмнение, че Пхенян притежава такова оръжие, когато през декември м.г.  Ким се похвали, че има водородна бомба.

КИМ: ИМАМ ВОДОРОДНА БОМБА

Земетресението е засечено на 50 км от селището Пунги-ри, в което се смята, че е разположен подземен изпитателен център за атомни бомби.

Държавната телевизия официално съобщи новината за "успешния опит в сряда сутринта в 10 часа местно време". Според съобщението, Северна Корея ще използва страшното оръжие само в случай, че националната сигурност е застрашена и в отговор на агресия срещу нея.

Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да проведе спешно заседание и евентуално да наложи нови санкции срещу Пхенян.

Очаквайте подробности.