Българският национален отбор по волейбоил стартира успешно участието си на олимпийската квалификация в Берлин. В първата среща от надпреварата момчетата на Пламен Константинов победиха тима на Финландия с 3:1 (29:27, 25:15, 23:25, 25:22 ). Въпреки многото контузии съпътствали отбора (Цветан Соколов, Тодор Алексиев, Андрей Жеков, Николай Пенчев) националите успяха да се съберат и да направят първата задължителна крачка към Рио. Остват още четири.

Проблемите за Пламен Константинов започнаха ден преди двубоя, когато стана ясно, че един от най-силните ни посрещачи Николай Пенчев страда от бактериална пневмония и по всяка вероятност ще пропусне първите два мача от квалификацията. За днешния двубой Пенчев бе записан като второ либеро в стартовия състав (според регламента, ако той не присъства на мача, тимът ни ще бъде глобен с 2500 евро), за да може Владислав Иванови и Мартин Божилов да бъдат включвани като полеви играчи при нужда.

Проблемите със състава си казаха своето и нашите започнаха срещата разпиляно и плахо. От другата страна на мрежата тимът на Томас Самулвио поддържаше стабилно посрещане, а оттам се улесни и разнообразната организация в атака. Още в началото скандинавците дръпнаха с три точки и успяха да задържат аванса си до второто техническо прекъсване. След паузата „лъвовете“ се събудиха и нанизаха три последователни точки за 16:16. Последва игра на котка и мишка, като противниците ни стигнаха първи до точка за спечелване на гейма, но нашите я неутрализираха. Прецизна блокада на Градинаров сложи край на спора в първия гейм- 29:27.

Втората част премина по коренно различен начин. Нашите поеха инициативата още в началото и благодарение най-вече на силната блокада успяха да поведат с 16:10 при втората официална пауза. До края Владимир Николов и компания засилиха оборотите и без проблеми затвориха гейма с 10 точки разлика – 25:15.

Съперниците стартираха бойко третата част. Притиснати до стената, финландците хвърлиха всички сили още на старта на гейма. Усилията им се възнаградиха - въпреки, че в края на гейма "трикольорите" успяха да изравнят, скандинавците все пак си взеха своето и спечелих след 25:23. В последвалия гейм ролите се размениха. България поведе с 4:0, постепенно Финландия изравни, за да се стигне отново до трилър след 16-а точка. Играта се завърза, а в ключовите моменти Тодор Скримов бе безгрешен и подсигури на тима ни аванс от 2 точки за 20:18. Те се оказаха напълно достатъчни, за да се поздравим с крайната победа след 25:22.