ВМРО-ДПМНЕ печели във всички градове и села в Македония, заяви на пресконференция в Скопие Влатко Гьорчев от партията на премиера Никола Груевски, предаде агенция "Фокус". 

„Родината е в сигурни ръце. Никола Груевски ще продължи да бъде премиер, а Георге Иванов – президент“, подчерта Гьорчев. По думите му ВМРО-ДПМНЕ печели убедително изборите в македонската диаспора, но и във всички избирателни райони в страната.

Въз основа на 60% от обработените бюлетини ВМРО-ДПМНЕ печели 316 000 гласа, а опозиционната Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) печели 188 000 гласа. За президентските избори въз основа на 70% от изборните бюлетини, Георги Иванов (ВМРО-ДПМНЕ) взема 377 000 гласа, а  Стево Пендаровски (СДСМ) - 278 000. 

Гражданската асоциация МОСТ предвижда 60 депутата за ВМРО-ДПМНЕ и 34 за СДСМ. Според организацията Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) пще вземе 18 депутатски мандата.

На тези избори спечели демокрацията ,спечелиха гражданите, спечели Македония. Това заяви на пресконференция в Скопие кандидатът за президент от ВМРО-ДПМН Георге Иванов, който спечели втори президентски мандат. Имахме мирни, честни и демократични избори, такива каквито са присъщи за европейска Македония. Приветствам гражданите, че гласуваха и поздравявам опонента Стево Пендаровски, заяви Иванов.

Днес както и преди две седмици Македония имаше успешни избори, мирен и демократичен изборен ден. Това заяви на пресконференция в Скопие лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и премиер Никола Груевски.

„Най-голям победител е Македония. Приветствам всички граждани на Македония за успешния изборен ден. Всички които гласуваха дадоха принос за успеха на Македония“, заяви Груевски. Той поздрави всички етнически общности за мирния изборен ден.

Опозиционният Социалдемократически съюз на Македония няма да признае изборния процес. Това заяви на пресконференция в Скопие лидерът на СДСМ Зоран Заев. Заев заяви, че решението им е заради защита на свободната воля на гражданите и демокрацията.

„Искаме служебно правителство и организиране на нови президентски и парламентарни избори”, заяви Заев. По думите му независимо какви ще бъдат резултатите, СДСМ няма да признае изборите. Той изтъкна, че правителството непрекъснато е нарушавала изборния кодекс.

Натиск върху гласоподавателите, заплашване на социално слабите, масово купуване на гласове, създаване на гласоподаватели фантоми са сред причините, които накарали СДСМ, според Заев, да вземат подобно решение.

На журналистически въпрос дали това означава, че депутатите на СДСМ ще върнат мандатите, Заев каза, че решение за това ще вземат органите на партията.