Граждани организираха протест пред Военния клуб в София в знак на несъгласие с честването на 100-годишнината от рождението на Добри Джуров. Честването е организирано от военно-патриотични и обществени организации.

 

Протестиращите организираха жива верига на бул. "Цар Освободител, което доведе до спречквания с полицията. Събралите се пред Военния клуб скандираха "Червени Боклуци".

 

Честването става с разрешението на военния министър Николай Ненчев. От неговата партия БЗНС обаче излязоха с протестна декларация срещу тържеството.

"Няма да допуснем генералите на репресивния режим да изместят героите на българската демократична съпротива в общественото съзнание. БЗНС, неговият лидер – Николай Ненчев и всичките структури са убедени, че българското общество не е загубило ориентир за добро и зло, за смелост и подлост, за геройство и родоотстъпничество. За това днес, на рождената дата на Христо Ботев, повече от всякога призоваваме да почетем и си припомним българските герои, а предателите – историята ще ги осъди".

Това се казва в декларацията.

 

Всяко преотстъпване на залите в клуба обаче става със санкцията на военния министър.