Русия е силно обезпокоена от твърдението на Северна Корея, че е извършила изпитание на водородна бомба, предаде ТАСС.

ПХЕНЯН ВЗРИВИ ВОДОРОДНА БОМБА, ПОСЛЕДВА ЗЕМЕН ТРУС ОТ 5 ПО РИХТЕР

Новината за бомбата бе обявена по телевизията в Пхенян вчера. Тя обаче не е потвърдена досега от нито един друг източник. Появиха се съмнения, че става дума за ядрен тест, какъвто режимът на Ким Чен Ун е правил и преди. Някои източници дори смятат, че в действителност не е имало никакво изпитание.

"Президентът Владимир Путин поръча обстойно да се проучат показанията на всички измервателни станции, включително сеизмологични, и да се анализира ситуацията в случай че информацията за изпитанието се потвърди", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Ако информацията се потвърди, това ще бъде нова стъпка на Пхенян към разработване на ядрени оръжия, което представлява грубо нарушение на нормите на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, се казва в декларация на руското външно министерство.

Ким Чен Ун и режимът му притесниха Русия с действията си.

"Подобни действия заплашват допълнително да изострят ситуацията на Корейския полуостров, която и без това се характеризира с доста висок потенциал за военно-политическа конфронтация", каза говорителката на ведомството Мария Захарова. 

Тя допълни, че Москва призовава всички заинтересовани страни да проявяват максимална сдържаност и да не предприемат действия, които могат да предизвикат неконтролируемо нарастване на напрежението в Североизточна Азия. 

КИМ: ИМАМ ВОДОРОДНА БОМБА

"Ядрените изпитания на Северна Корея нарушават духа на Договора за всеобща забрана на ядрените оръжия и застрашават националната сигурност на Русия, - написа във фейсбук Константин Косачов, председателят на Комитета по международните въпроси в Съвета на федерацията. - Севернокорейската ядрена програма се реализира от държава, която има обща граница с Русия. От Пхенян до Владивосток са по-малко от 700 км. И всички действия на КНДР в дадената посока непряко засягат националната сигурност на нашата страна".

Постоянният руски представител в ООН Виталий Чуркин призова за хладнокръвие и пропорционален отговор на действията на Пхенян.

Русия е една от двете страни, с която КНДР поддържа по-близки отношения. Другата е Китай.

Докато бе на власт, предишният севернокорейски лидер (1994-2011) Ким Чен Ир посети само тези две страни. Ким Чен Ун трябваше да осъществи първата си задгранична визита в Русия за парада на 9 май 2015 г. Той обаче се отказа да ходи там, без да изтъкне причини.

Тревога в региона

Ако Северна Корея наистина е тествала водородна бомба, това представлява голям напредък в нейните способности, коментира Ройтерс. Изпитанието може да предизвика нови усилия на страните в региона да развият тяхната противоракетна отбрана (ПРО) въпреки протестите на Китай.

Анализатори и военни аташета смятат, че Пекин ще следи внимателно дали има признаци, че САЩ и Япония подобряват своята балистична противоракетна отбрана. Китай ще гледа също и дали САЩ ще засилят натиска си над Южна Корея да приеме американската напреднала система за ракети на надморска височина (THAAD). Досега Сеул отказва да го стори.

През пролетта на 2015 г. висши военни на САЩ предупредиха, че Северна Корея може да разполага с технологията да произведе миниатюризирана бойна глава, която да бъде поставена на балистична ракета, способна да достигне Южна Корея, Япония и може би САЩ.

Всякакви опити за стимулиране на противоракетната отбрана може да възпламенят нарастващото военно съперничество между Китай и Вашингтон и неговите съюзници.

Що е THAAD?

Ракетна установка от системата THAAD. Снимка Уикипедия

Тази американска система включва бойни ракети, способни да свалят най-новите балистични ракети на Северна Корея, които теоретично биха могли да достигнат западното крайбрежие на САЩ.

Системата има и радари, които могат да проследят няколко балистични ракети до 2000 километра. Това на практика е доста навътре в Китай и ще намали значително способностите на Пекин.