Съдебната система е сериозна пречка пред чуждите инвестиции. Това заяви днес новият министър на правосъдието Екатерина Захариева. Тя избра да направи първото си публично изказване при представянето на приоритетите на започналото на 1 януари холандско предсеаелство на ЕС.

Захариева изтъкна, че в продължения на 25 години ние така и не сме успели да реформираме както трябва съдебната система.

"През цялото време сме реформирали нещо, приемали сме, а после сме се връщали. Вината за това е във всички нас, а не само в системата. Все пак сме успели да направим не малко важни промени", изтъкна Захариева.

Тя посочи, че качеството на живот е неразривно свързано с ефективността на съдебната система.

"Много важно е хората да знаят, че освен справедливо правораздаването у нас е у бързо. Най-важната задача сега е да бъде направена прояма в закона за съдебната власт", каза Захариева.

Европа е подложена на безпрецедентни заплахи, сред които са тероризмът и нелегалната миграьция. Това каза холандският полсаник Том ван Оорсхот.

"Нашето обединение вече не може да бъде прието като даденост. Нищо в Европа вече не е необратимо", заключи той.

Докато е председател на ЕС Холандия ще работи по 4 големи теми: миграция и международна сигурност, по-дълбок и по-справедлив вътрешен пазар, силна единна валута, околна среда и енергия.