За 20 дни на екран „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ надмина приходите от $760,5 милиона на „Аватар“, които бяха спечелени за 7 месеца при първоначалната му поява, плюс още $10 милиона при повторното му връщане в киносалоните, съобщава „Холивуд рипортър“.

Епизод VII не показва признаци на забавяне в скоростта, с която продава билети, а и няма сериозна конкуренция през януари до може би следващия уикенд, когато „13 часа“ на Майкъл Бей и „Ченге за един ден: Мисия Маями“ ще се опитат да превземат първото място в боксофиса. Но „Междузвездни войни“ се радват на голяма обич и хората с радост отиват да гледат филма по няколко пъти.

А когато боксофисът започне да забавя темпото, „Дисни“ ще извадят още един коз – трейлърът на Rogue One: A Star Wars Story. Някои дори спекулират, че студиото може да прелъсти феновете да гледат по още веднъж Епизод VII, ако трейлърът е силно свързан с историята от „Силата се пробужда“ – но предстои да видим колко дълго ще изчакат от студиото, преди да започнат рекламната кампания за следващия филм от света на „Междузвездни войни“.

Сега за „Силата се пробужда“ остава само един непревзет рекорд, който е глобалната боксофис статистика на „Аватар“ – $2,78 милиарда. Но може да отнеме доста време, докато „Междузвездни войни“ пресече и тази граница. Глобалният боксофис на филма засега е $1,54 милиарда (което е четвърто постижение в класацията за всички времена), като не забравяме, той още не е показван в Китай, където премиерата му е на 9 януари.

Пред „Холивуд рипортър“ боксофис анализаторите заявяват, че очакват „Силата се пробужда“ скоро да преодолее постижението на „Титаник“ – който е на второ място по приходи в света, и да събере около $2,2 – $2,4 милиарда, като остане само на няколкостотин милиона от „Аватар“.

Ще бъде интересно да видим колко дълго „Силата се пробужда“ ще остане много силен, но колкото и да е, филмът вече се превърна по-голямо боксофис чудовище от очакваното.

Ако обаче преизчислим приходите в домашния боксофис съобразно инфлацията, се оказва, че на първо място все пак е „Отнесени от вихъра“ с $1,739 милиарда – или близо милиард повече. В този списък, който отразява по-скоро броя на продадените билети, отколкото сумата от тях, „Силата се пробужда“ е все още доста назад – във втората десетка.

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ