Няколко часа, след като бившият лидер на ДПС Лютви Местан обяви, че изненадващо охраната му от НСО е била свалена в деня, в който от него се е очаквало да подаде оставка, а президентът Росен Плевневиев, под чиято шапка е службата, не е знаел, от НСО излязоха с официална позиция. В нея няма и дума по конкрентия казус "Местан", а има разказ какви са правомощията на службата по закон.

"Законът за НСО определя лицата, на които службата осигурява охрана. Съгласно чл. 22, ал.1, т. 2 народните представители попадат в кръга на тези лица. Законът определя реда и обстоятелствата, при които може да бъде осигурена охрана и на лица извън изрично посочените в закона. Това става единствено в случаи, когато има сигнали за конкретна застрашеност. Решение на кого да се осигури охрана се взема от комисия, състава на която е определен в Закона за НСО – Главният секретар на МВР, Председателят на ДАНС и Началникът на НСО. Това не е самостоятелно решение нито на НСО, нито на който и да е държавен орган", пише в официалната позиция, публикувана на сайта на службата.

От НСО обясняват, че въпросната комисия е заседавала няколко пъти от приемането на новия закон за службата през ноември миналата година. Не става ясно обаче дали едно от тези заседания е било непосредствено преди свалянето на охраната на Местан и "връщането й" във вариант шофьор и един гард няколко часа по-късно, както твърди бившият лидер на ДПС. Според източници на Клуб Z в деня след случая с охраната на Местан на най-високо ниво в МВР не знаеха дали комисията се е събирала и взимала ли е решение за бившия лидер на ДПС, който бе сред най-охраняваните политици, откакто пое партията през януари 2013 г.

"Комисията разглежда всеки един случай самостоятелно, като преценява нивото на застрашеност, вида, обхвата и срока на мерките за охрана. По същия ред се разглеждат и случаите, когато основанието за охрана е отпаднало. Комисията отново взема решение за прекратяване на охраната на съответното лице. На всички лица, за които съответните служби са констатирали, че не съществува заплаха за сигурността, е преустановена охраната", казват още от НСО.

От службата са категорични, че всички решения на комисията, преценяваща застрашеността на лицата под държавна охрана, са класифицирана информация по закон. Затова и огласяването на данни по всяко от тях би било нарушение на закона.

"По тази причина няма законова възможност НСО да коментира изявления и твърдения на публични личности, отнасящи се до вида, обхвата и времетраенето на охраната без да наруши Закона за защита на класифицираната информация. Нито един случай не е разглеждан и решаван от комисията извън общите правила и нито едно решение не е мотивирано от факти и обстоятелства, извън тези, които самият закон изисква", пише още в официалното становище на държавните гардове.