Разговорът за излизането на "Газпром" от "Овергаз Инк." е започнал още през 2014 г., като на 2 декември и била подписана пътна карта за сроковете за уреждане на отношенията между акционерите. Това заяви пред Би Ти Ви Светослав Иванов, зам.-изпълнителен директор на "Овергаз Инк." и изп. директор на "Овергаз Мрежи" - компанията, която е крайният доставчик на природен газ за над 55 000 домакинства в страната.

Иванов обясни и хронологията на спирането на доставките на природен газ от началото на 2016 г. от "Газпром"  на "Овергаз Инк.", в който руската компания държи 50% от капитала:

"Ние имаме договор за доставка на газ с "Газпром", валиден поне до края на 2017 г. Всяка година до средата на ноември правим заявки за количествата за следващата година. Миналата година направихме това, не получихме реакция, но по договор не е и необходимо. В началото на декември представихме и банкова гаранция на "Газпром".

Доставчикът не потвърждава заявките и това не е прецедент, случвало се е в нашата практика.

В такива ситуации Законът за енергетиката е предвидил фигурата на обществения доставчик - "Булгаргаз", който трябва да гарантира доставката на газ до всички клиенти на територията на страната.

Още на 3 декември се обърнахме с молба към тях, на 8 декември получихме отговор, възползвахме се от него от 31 декември насам, когато стана ясно, че "Овергаз Инк." има проблем да достави газа на "Овергаз Мрежи".

"Очевидно проблем има, но без участието на "Газпром" е некоректно  да бъде коментиран", казва Иванов, който обрърна внимание, че до края на седмицата в Русия са почивни дни.

Според Иванов в пътната карта за сроковете за уреждане на отношенията между акционерите в "Овергаз Инк." никой не е коментирал доставките на газ, но в определени разговори това е било подхвърлено като тема.

"Затова решихме предварително да информираме както Европейската комисия, така и нашите клиенти", казва зам.-шефът на "Овергаз Инк.". Преди ден стана ясно, че на 23 декември компанията е уведомила Брюксел за злоупотреба с господстващо отношение от страна на "Газпром" поради отказа за доставка на газ.

"Основната им цел беше да достигнат като вертикално интегрирано предприятие до крайните клиенти. Това не е постигнато, така че "Газпром" се изтегля от редица инвестиционни проекти", обясни той решението на руската компания за излизане от "Овергаз".

Според Иванов т.нар. скандал с отказа за доставки на газ е преекспониран от медиите.

"Няма как да гадая кой би могъл да иска да ни открадне бизнеса. Ставаме свидетели на преекспонирането от медиите на ежедневна ситуация в бизнеса на една компания", казва той.

"Интересен факт е, че още на 30 декември някой започна да хвърля обвинения, че ние сме изпаднали в неплатожоспособност. Г-н Коен, изп. директор на Българският енергиен холдинг... това е една група, която си има собствени проблеми (б.р., тогава на пресконференция Жаклен Коен обяви, че газът е спрян заради просрочени задължения към "Газпром")".

"Декларирам, че нямаме и никога не сме имали неплатено задължение с настъпил падеж", казва Иванов.

"Не се страхувам, че ще ни отнемат лиценза. Няма никакво основание за това", заяви той по повод откритата от Комисията по енергийно и водно регулиране проверка на дейността на "Овергаз Мрежи".