"Местан-1 се закрива, Местан-2 се открива. Това стана ясно. Днес приключва един политически субект и се ражда втори политически субект – достатъчно декоративен, със специфичен стил. Присъстваме на раждането на завършен ярък фарисей, този път в евроатлантическо издание".

Такъв разбор направи за БНР д-р Николай Михайлов. Той даже определи пресконференцията на отлъчения от ДПС неин бивш лидер като "отблъскваща". 

Според Михайлов ставало дума за "класическо предателство". Предателството било и към самия Местан, не само към политическата сила, твърди той.

"Местан се самоописа на тази пресконференция като Троянски кон на евроатлантизма в проруската олигархична партия ДПС, на която беше до вчера лидер. Какъв Троянски кон на лидерско място е бил този човек и как е могъл да понесе тази своя роля при такава ярка обвързаност с евротлантическите ценности при един проруски Ахмед Доган, който както стана ясно при това го е назначил на това място", не скри иронията си бившият депутат от ДСБ.

Според него Местан описал ДПС като проруска партия, но и като бизнеспроект.

"ДПС е етнокорпоративна партия. Това е формула буквално от предизборните документи на ДСБ, в чието написване съм участвал и аз преди много тодини. Той ги чете жадно, защото новата му ориентация е панически на дясно. Това става ясно без всякакво съмнение", твърди Михайлов в разбора си. 

За Местан било важно широката българска публика да разбере, че не е протурски ориентиран, че защитава евроатлантически и натовски ценности, това била неговата паническа защита, продължава психиатърът.

Основен адресат на това, което говори Местан, е широката българска публика, която трябва да разбере, че той не е протурски ориентиран, което е крайно неубедително. Историята на неговата евакуация в турското посолбство беше описано комично като някакво късно издание на мюсюлманската хиджра (бягството на Мохамед от Мека в Медина- б. р.). Той бяга, за да спасява живота си, предполага се, от руската агентура  в България, на която Доган и антуражът му са пета колона, в Турция. Междувременно казва: в никакъв случай не съм протурски ориентиран, аз съм проевропейски и пронатовски ориентиран. Това от сега нататък ще звучи нонстоп, защото ще представлява неговата паническа самозащита. 

Това обаче било фалшиво. Декларацията (за сваления руски самолет- б. р.) не била произнесена да защити евроатлантическата кауза, а за да защити каузата на Ердоган в момента на едно погрешно съвпадение на свалянето на самолета от Ердоган и на желанието на НАТО и Америка този самолет да бъде свален. "Но той се излъга в тази оценка, защото беше много предварителна и много лошо изтълкувана", заяви още д-р Михайлов:

Той продължи с тълкуванията си за бъдещите планове и замисли на Местан. Според Михайлов той смятал да се ориентира към Реформаторския блок и по-специално към ДСБ.

"Оттук нататък един постоянен рефрен ще се чува от страна на господин Местан, че той е обвързан с евроатлантическите ценности, което трябва да му даде картбланш за преговори с Реформаторския блок. Симпатията му е директно по посока на ДСБ", смята той.

Прогнозите на Михайлов включват освен опити на Местан за сътрудничество с РБ, но и изтласкване на ДПС на Доган на изток. Той даже предложи и оценка на рисковете.

"ДПС на Доган ще бъде систематично изтласквано чрез реториката на Местан на изток. Той ще бъде дефиниран не като загрижен за българския национален интерес политик, а като активизирана пета колона в България", обяви той.

И продължи: "Местан опита да редактира политическата партия на ДПС като протурски ориентирана по един категоричен начин. Това изглежда трябва да бъде признато и осъзнато - рисковете за ДПС и за турския етнос са свързани с обстоятелството, че ако той се опита да развива политическа кариера, ще трябва на терен да говори протурски неща и на авансцената евроатлантически неща, за да събере електорат, който ще трябва да връчи на потенциалните си партньори вдясно, за да имат те интерес и да оцеляват политически. Ако планът на Местан-2 бъде реализиран, оттук нататък той поставя под въпрос идентитета на ДПС, или още по-точно на турския етнически състав в България."

Накрая Михайлов не пропусна да характеризира пресконференцията и като хаотична, не "без субкултурното журналистическо присъствие, държа да го кажа, защото е нетърпимо".

МЕСТАН: ВЛИЯНИЕТО НА ПЕЕВСКИ Е ЗНАЧИТЕЛНО