Напоследък руснаци и украинци си намериха нов източник на спорове в социалните мрежи. Ябълката на раздора този път се оказа поздравление на компанията "Кока-Кола". Първо от световния производител на безалкохолни решиха да поздравят милионите си потребители в Русия с Новата година, която там се чества на 14 януари. Обаче от "Кока-Кола" направиха сериозен гаф - на картичката, която представлява картата на Русия липсваше...анексираният през 2014 г. Крим.   

Естествено, това отприщи бурни реакции от бдителните и патриотично настроени руснаци в социалните мрежи. Компанията махна първия вариант на картичката и реши да компенсира с нова разширена териториална версия, която включваше не само полуостров Крим, но и Курилските острови, към които има претенции Япония, както и Калининград, малък район между Полша и Литва, който е международно признат като руски.

Но, разбира се, когато стане дума за Русия и Украйна, не е възможно да зарадваш и двете държави едновременно, пише "Форин полиси". Новата честитка на "Кока-Кола" предизвика лавина от гневни реакции, този път от украинска страна. Стигна се и до крайни предложения - да се бойкотира пиенето на прочутата напитка, докато от компанията не обявяват, че анексирането на Крим е било незаконно.

Във вторник "Кока-Кола" се предаде. "Скъпи приятели. Беше решено да се изтрие спорната картичка, която предизвика толкова тревоги", написаха във фейсбук от филиала на компанията в Украйна.

В сряда вината беше хвърлена на рекламната агенция, ангажирана с въпроса, като от "Кока-Кола" обявиха, че промените са станали без тяхно знание. 

"Като компания, ние не подкрепяме никакви политически движения. Махнахме съобщението и се извиняваме за създадената ситуация", казаха от "Кока-Кола" в специално изявление.

До това развитие на нещата се стигна, след като посолството на Украйна във Вашингтон се обърна към Държавния департамент на САЩ с молба да се намеси. "Посолството смята, че действията на "Кока -Кола са в разрез с официалната позиция на САЩ, която осъжда окупацията на Крим, който винаги е бил неделима част от Украйна", написаха от дипломатическата мисия във фейсбук.