Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши компанията на бизнесмена Спас Русев "Вива Телеком" да придобие собственика на БТК "ИнтерВ Инвестмънт", става ясно от съобщение на сайта на институцията. И двете дружества са регистрирани в Люксембург, като "ИнтерВ Инвестмънт" е собственик на българската компания "Вива Телеком България", която от своя страна е едноличен собственик на БТК ("Виваком").

В пакет с БТК вървят и притежаваните от нея дружества "НУРТС България", "НУРТС Диджитъл" и "БТК Нет". "НУРТС Диджитъл" осигурява цифровото излъчване на ефирните тв канали в страната.

На 19 ноември м.г. Спас Русев спечели БТК в наддаване за собствеността върху "ИнтерВ Инвестмънт", което се проведе в Лондон. За компанията той предложи €330 млн.

ИНТРИГА, ДРАМА, ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО СВЪРШИ: БТК Е ЗА СПАС РУСЕВ

Акциите на "Вива Телеком България" все още са запорирани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество на основание на иск за 963 млн. лв. към "ИнтерВ Инвестмънт", която беше притежавана от ексбанкера Цветан Василев. Но получаването на разрешение за придобиването на акциите от КЗК е първата стъпка от придобиването на БТК.