Насилието в Кьолн трябва да е ново начало, знак за осъзнаване и промяна, а не край на европейската либерална демокрация. 

Защото смисълът на либералната демокрация е безкомпромисната защита на личността, нейното достойнство, физическа и духовна неприкосновеност. Това е основата на политическата Свобода (Liberty - оттам, либерали...).
А за свободата се бориш, не пишеш жални памфлети. За защита на сигурността, достойнството и честта се воюва. Даже преди всичко за това... 

И далеч преди правата на жените (благородна кауза) и отвъд споровете около феминизма, се воюва за сигурността и честта на нашите майки, жени и дъщери. Така е било и така - надявам се - ще бъде. Без уговорки.

И както в либерална България от XIX век, "който роб (каквито и да са културните особености на родината му) стъпи на Българска земя, свободен става", така се налага и който насилник стъпи в Европа (каквито и да са културните особености...), да става затворник.

Ако днешна Европа държи да е либерална демокрация, тя трябва да осигури нужните финансови и човешки ресурси и да прояви твърдост, да защити гражданите си. Преди всичко - слабите. Жените и децата. И да наказва особено тежко всяко посегателство срещу Свободата и достойнството на личността.

Прочее, не е чудно, че именно либералите в Северна Европа - Холандия, Швеция, Финландия - първи втвърдиха тона. Просто осъзнават отговорността и тежестта да пазиш свободата.

Мнението е от профила на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.