Реформа в икономиката, развитие на частния сектор и консолидация на бюджета - това са трите ключови задачи пред Сърбия, обяви новият премиер Александър Вучич.

Министър-председателят подчерта, че освен икономиката, ключова ще бъде и "промяната на манталитета", съобщи БГНЕС. Освен "трите кита" приоритет на правителството ще бъде и образованието, реформата на здравеопазването и съдебната система.

В речта си, след като получи подкрепата на народните представители, той говори и за пенсиите, заплатите и свободата на словото. Работата на новите министри ще бъде проверявана на всеки шест месеца, закани се премиерът. 

Сръбският парламент гласува с голямо мнозинство правителството на Александър Вучич и подкрепи предложената от него програма.

"За" гласуваха 198 депутати, "против" бяха 23, а 6 се въздържаха. 

На предсрочните парламентарни избори на 16 март Сръбската прогресивна партия (СПП) на Александър Вучич спечели 158 депутата в 250-местния парламент. В коалицията, водена от СПП, влизат още Социалдемократическата партия на Сърбия, Нова Сърбия, Сръбското движение за обновление и Движението на социалистите.

Вучич обаче поиска в неговия кабинет да участват и други партии. Освен коалицията около СПП в новото правителство влизат още Сръбската социалистическа партия на бившия премиер Ивица Дачич и Съюзът на унгарците от Войводина.

В новия кабинет СПП има петима министри – на вътрешните работи Небойша Стефанович, който е бивш председател на парламента, на правосъдието Никола Селакович (запазва поста си), на отбраната Небойша Родич (запазва поста си), на младежта и спорта Ваня Удовичич (запазва поста си) и на здравеопазването Златибор Лончар, който досега беше директор на Спешния център в Белград, посочва БГНЕС. 

Лидерът на Сръбската соцпартия и бивш премиер Ивица Дачич става министър на външните работи. Социалистите имат още двама министри в новото правителство – Александър Антич, който остава министър на строителството, съобщенията и инфраструктурата, и Живанко Радованчич, който става министър на земеделието и околната среда. Лазар Кръстич остава министър на финансите и в новото правителство.