"Седенето убива". Много пъти сте чели това заглавие в последните месеци и години. Дръпнете си спокойно един стол – седенето всъщност няма да ви убие.

Всеки, който работи седнал по цял ден, напоследък е силно разтревожен как това се отразява на здравето му. Още през 2010 г. публикувано в Американското списание по епидемиология изследване проследи 123 хиляди възрастни в продължение на 14 години и стигна до извода, че тези, които седят по повече от шест часа дневно, имат с 18% по-висока смъртност от тези, които в рамките на деня са седнали не повече от три часа. Следващо изследване бе публикувано в списанието на Националния институт по рака, което проучило 70 хиляди онкологични случая и открило, че седенето е свързано с 24% по-висок риск от рак на дебелото черво, с 32% по-висок риск от рак на ендометриума и с 21% по-висок риск от рак на белите дробове.

Но...

Ново изследване, публикувано в Международното списание по епидемиология, стига до по-малко притеснително заключение, пише Quartz. Екипът на д-р Ричард Пълсфорд от Университета в Ексетър, Англия, проследил физическата активност на 5100 души в Лондон от 1997 година насам. Измерено било времето, което прекарват седнали на работното място, пред телевизора или на други места. Миналата година д-р Пълсфорд и колегите му анализирали данните в търсене на отговор на въпроса:

По-висока вероятност да умрат ли имат седящите дълги часове? Не

"Никаква връзка не бе забелязана между някой от петте индикатора за седене и смъртността“, заключило изследването.

Но изследваната група от чиновници на възраст между 35 и 55 години не били типичните мързеливи британци. Те практикували от скромно до значително физическо натоварване от почти 12 часа седмично и ходили пеш по около 40 минути дневно. Правителството на Великобритания препоръчва минимум два часа и половина физическа активност седмично, но мнозинството от хората не го правят.

С други думи, дори и чиновниците, които седят по много, не са изправени пред риска от повишена смъртност. Но пък точно изследваните спортували доста. Затова заключението в най-директен вид звучи така:

Седенето дълги часове може и да не е толкова опасно, ако е придружено от физическа активност в останалото време

"Това е много добро изследване, но то се базира на данните за много активни хора“, казва Джон Бъкли, един от авторите на препоръката за работещите в офиси да стоят прави или да се разхождат поне по два часа дневно.

„Изводът е, че хората, които се движат достатъчно, няма от какво да се тревожат заради дългото си седене на работа“, казва Бъкли.

Друго изследване съвсем очаквано показва, че колкото по-малко седите през деня, толкова по-добре за здравето. Публикувано проучване в Британското списание за спортна медицина изследва зависимостта между седенето и дължината на теломерите (окончанията на хромозомите – б.р.), които се скъсяват от възрастта, болести и наднормено тегло и са свързвани с продължителността на живота. Сравнени били две групи възрастни хора с наднормено тегло – тези, които седели по-малко, имали по-дълги теломери.

"Техните клетки изглеждаха подмладени“, написа тогава „Ню Йорк таймс“. В този случай физическата активност не изглежда да е имала значително влияние – просто да седиш по-малко било достатъчно за по-здрави клетки.

На фона на тези противоречиви съвети, най-сигурно изглежда просто да не се седи дълги периоди от време без прекъсване, да се спортува колкото е възможно (но не много, за да не се контузите) и да не взимате по няколко газирани напитки и двойни чийзбургери всеки ден. Сега вече знаете.