145 съдии се подписаха под речта, произнесена от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на тържественото честване по повод 135 години от създаването на ВКС. Зад думите на съдия Панов застават съдии от ВКС, Софийския апелативен съд, Софийския градски съд, Софийския районен съд, Окръжен съд Русе, Районен съд Разлогв и Районен съд Луковит, а подписката е внесена в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава "Съдебни репортажи".

Причината за акцията е сигналът до Етичната комисия на „ПланБ”, че речта на съдия Панов е политическа и с нея председателят на ВКС е нарушил етичните правила на магистратите. Комисията, председателствана от Ясен Тодоров, светкавично образува проверка, а в понеделник (на 11 януари) е насрочено заседание, на което ще се разглежда сигналът.

ЛОЗАН ПАНОВ: НЕКА ИЗВИКАМЕ СИЛНО "СТИГА ВЕЧЕ ТОЛКОВА!"

На 11 декември, два дни след като парламентът прие промените в Конституцията, които бетонират властта на главния прокурор във ВСС и увеличават влиянието на парламентарната квота в съдийската колегия в кадровия орган, председателят на ВКС призова колегите си да не се поддават на страха и да се борят за реформа в системата.

„Усилията, които бяха положени през последните седмици за спъване на реформата са напълно обясними, защото именно съдебната система е тази, която би могла да върне държавата на нейните граждани. Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и разбира се – съдебната система. Действията й не се огласяват, а се държат в тайна, грешките й не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват, противниците й се преследват докрай, а тайните й – то те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Именно съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото”, заяви пред колегите си в зала Тържествена съдия Панов (цялата реч можете да прочетете тук).

Подмяната на промените в Конституцията отприщи безпрецедентен протест на съдиите с искане за реална съдебна реформа, която осигурява независимостта на съда. Десетки съдии с тоги излязоха пред Съдебната палата, за да разговарят с граждани за необходимостта от промени в съдебната власт. Беше организиран и ден на отворените врати в съдилищата – инициатива, която също целеше да информира гражданите по въпросите за промените в управлението на системата.

Десет дни по-късно председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров обяви пред бТВ, че не е съгласен с протеста на съдиите и посочи, че в речта на Панов е имало „много политически привкус”. Думите му поставят под съмнение дали председателят на Етичната комисия може да бъде напълно обективен в проверката срещу председателя на ВКС.

Твърдяното от “ПланБ” нарушение на етичните правила, според сдружението, се състои в следния пасаж от словото на Лозан Панов. “Но както казва Рузвелт: “В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено”. Затова ако за четвърт век демократично съществуване, държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време 2 млн. българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партии ги представляват, не вярват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите, не вярват на медиите, значи така е било замислено. Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само два дни преди това представителите на политическите сили спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено.”

Сдружение “ПланБ” придоби известност с публикациите и сигналите, които подаваше срещу бившия правосъден министър Христо Иванов и члена на ВСС Калин Калпакчиев. На 17 декември, в деня, в който ВСС трябваше да избере председател на Софийския апелативен съд, кадровиците бяха посрещнати от 20-на младежи, строени пред сградата на съвета на “мълчалив протест” с плакати “Лизан Пантоф”.