Общо 72 000 души в три сирийски града са заплашени от гладна смърт, съобщи Дойче веле.

Вина за това има както режимът на Башар Асад, така и сражаващите се срещу него бунтовници.

От половин година насам правителствените сили са обсадили град Мадая, който е буквално на две крачки от Дамаск. В блокадата участват и бойци от ливанската шиитска групировка "Хизбула".

"Не съм ял седем дни", казва пред
камерата този невръстен жител на града.

Населените предимно с шиити градове Фуа и Кафрая пък са обсадени от бунтовници от повече от една година.

Режимът на Башар Асад разреши доставката на хуманитарна помощ за трите населени места, след като на няколко пъти отказваше, предаде АФП.

Най-тежко е положението в Мадая. 40 000 души там за застрашени от мъчителна гладна смърт. От 1 декември 2015 г. до днес са починали най-малко 23-ма, твърди международната организация "Лекари без граници", като се позовава на местни активисти. Сред жертвите имало и няколко деца на възраст до 1 година.

Мадая е крепост на умерените бунтовници от Свободната сирийска армия (ССА).

Местните жители, които в мнозинството си са сунити, вече са принудени да ядат кучета и котки. Истински щастливец е този, който има домашен любимец, за да си го сготви, отбелязва телевизия "Скай нюз".

Оцелелите жители на Мадая се хранели с листата на дърветата. Те обаче свършили, когато започнали зимните бури.

Сега хората карат на вода с подправки, лимон, сол и оцет, твърди Абу Хасан Муса – лидерът на опозиционерите в града. В истински деликатеси са се превърнали оризът и млякото на прах. Стига да ги има, цените им достигат до 300 долара за килограм.  А цените на брашното и захарта са космически.

Немалко местни хора са заприличали на концлагеристи от "Аушвиц".

Някога Мадая е бил курортен град за жителите на Дамаск. До избухването на конфликта през 2011 г. населението му е било около 10 000 души. Сега обаче то се е увеличило четирикратно. Причината е, че десетки хиляди цивилни избягаха от сраженията в близкия град Забадани, който бе крепостта на бунтовниците в района.

Разрешените от правителството хуманитарни пратки ще започнат да пристигат най-рано в неделя. Съвсем реална е опасността дотогава да умрат още хора - най-вече деца.