Муамар Кадафи, тогава лидер на Либия, предупредил британския премиер Тони Блеър в два телефонни разговора, че ако бъде премахнат от позицията си, това ще даде път на ал-Кайда да вземе властта в страната и да започне инвазия в Европа, съобщи в. "Гардиън".

Това се разбира от преписи на разговорите, които британското външно министерство публикува със съгласието на Блеър. Специална комисия разследва въздушната кампания, довела до свалянето и убийството на Кадафи през октомври 2011 г.

В двата разговора бившият премиер, по това време специален посланик за Близкия изток, призовава Кадафи да се оттегли или да спре насилието. 

В първия разговор, проведен в 11,15 ч сутринта на 25 февруари 2011 г, Кадафи предупреждава:

"Те (джихадистите) искат да контролират Средиземноморието, и те ще нападнат Европа."

Във втория разговор, 3,25 ч следобед на същия ден, либийският лидер казва:

"Ние не се бием с тях, те ни нападат. Искам да ти кажа истината. Въобще не е трудна ситуация. Историята е просто това: една организация е заложила спящи клетки в северна Африка. Нарича се Ал Кайда в Северна Африка. Спящите клетки в Либия са подобни на тези в Америка преди 11-и септември."

Кадафи казва още:

"Трябва да въоръжа хората и да се подготвя за бой. Либийски хора ще умрат, щетите ще са върху Средиземноморието, Европа и целия свят. Тези въоръжени групи използват ситуацията като оправдание - и ние ще се бием с тях."

Три седмици след този разговор силите на НАТО започват бомбени атаки, които водят до свалянето на Кадафи през август. Либийският лидер бе убит от опонентите на режима през октомври.

В разговора Кадафи призовава Блеър да дойде в Либия и да види, че няма насилие в Триполи, държейки телефона до телевизор, за да се чуят хората по улиците, обявяващи се в подкрепа на режима.

Разговорите са били известни и на Вашингтон, и на Лондон, обяснява Блеър. Той предложил да преговаря, тъй като имал добър контакт с Кадафи по времето на премиерския си мандат.

Шефът на комисията Криспин Блънт заяви:

“Комисията желае да се обмисли дали пророческото предупреждение на Кадафи за възхода на екстремистки групировки след падането на режима не е неправилно игнорирано заради другите иначе налудничави разбирания на Кадафи за международната обстановка. Доказателствата, които комисията е събрала, предполагат, че западните политици са били много по-непроницателни от Кадафи относно рисковете, които намесата е създала както за либийците, така и за интересите на Запада."